Wat trek je aan als je op de foto gaat?

Staat er een fotoshoot op de planning of ben je jezelf aan het oriënteren voor het laten maken van zakelijke portretten? Dan komt dit artikel zeker goed van pas. Het blijft namelijk een ding wat je moet aantrekken. Ik ga je niet met je voor de kast staan en zeggen wat je aan moet doen, maar ik ga je kledingtips geven. Waar moet je op letten?

Niet te druk

Ken je van die drukke stuiterballen? Van die mensen die constant aan het woord moeten zijn en alle aandacht naar zich toe moeten trekken? Even is dat leuk en grappig, maar als je de hele dag tegen ze aan moet kijken (en aan moet horen) word je er redelijk moe van. Dat geldt ook voor te drukke kleding. Het is leuk om even naar te kijken, maar om te voorkomen dat je er moe van wordt zou ik kiezen voor een wat rustigere outfit.

Géén opvallende teksten

Voortbordurend op bovenstaande alinea: dit geldt ook met teksten. Ik zou je adviseren om geen kleding met drukke teksten aan te trekken. Het doel van de foto is om aandacht te trekken naar jou en niet naar de boodschap die op je shirt staat. Wist je dat wanneer er een tekst in beeld is, de kijker (inmiddels is de kijker lezer geworden) automatisch gaat lezen wat er staat geschreven? Daar kunnen ze niets aan doen, zo zijn ze nou eenmaal, die kijkers. Als je dus wilt dat ze naar jou kijken, moet je ze niet afleiden.

Welke kleuren staan jou goed?

Vroeger dacht ik altijd dat dit onzin was, maar iedereen heeft kleuren die ze goed staan, maar ook minder goed staan. Kleuren kunnen je dikker, dunner of bleek maken. Door je hier een beetje in te verdiepen (of misschien weet je het al) kan je de kledingkeuze makkelijker maken.

Wat heb je normaal aan?

Doe je niet anders voor dan dat je bent. Je laat een foto maken om te laten zien hoe jij eruit ziet, om jezelf te verkopen. Waarom hou je iemand dan een persoon voor, die er eigenlijk anders uitziet? Veel mensen denken dat een zakelijke foto in pak moet. Hoeft niet, maar mag wel als je dagelijks een pak draagt. Het zou bijvoorbeeld gek zijn als ik in pak op de foto zou gaan (shit, daar gaat mijn punt..). Mensen gaan dan ook iets van je verwachten. Het zou dan schrikken zijn als ik in spijkerbroek en op mijn sneakers binnenloop. Kleding dragen waarin jij je comfortabel voelt heeft nog een voordeel: je komt daardoor ontspannen op de foto te staan. Op de foto gaan kan voor sommige mensen best spannend zijn en wat zou oncomfortabele kleding in die situatie met je doen? Precies!

Géén streepjes

Dit wordt een technisch verhaal, maar zal het simpel uitleggen. Door streepjes (zowel geprinte streepjes als structuren) ontstaat moiré. Dit is een effect dat ontstaat doordat de beeldsensor in de camera een patroon heeft en de streepjes deze overlappen. Daardoor lijkt het alsof de streepjes niet recht meer zijn, maar vervormd. Mijn advies: beter voorkomen dan genezen (het effect kán namelijk verminderd worden met Photoshop).

Foto's moeten langer mee kunnen

Tenzij je wekelijks op de foto gaat, zullen foto's langer mee moeten dan een paar weken (je mag me overigens ook vaker inschakelen voor een zakelijk portret!). Om te voorkomen dat de kleding die je draagt al jaren uit de mode is, zou ik kiezen voor een tijdloze outfit.

Kom je in een ontwerp?

Als je foto's laat maken omdat je in een magazine, website of ander ontwerp komt, is het handig om te weten welke kleuren daarin worden gebruikt. Zoals je misschien wel weet: kleuren kunnen matchen of vloeken en om een grote vloekpartij te voorkomen, kun je daar in je kledingkeuze al rekening mee houden.

Kies achteraf

Nee, ik ga je niet achteraf in Photoshop aankleden, maar als je niet precies weet wat op de foto het beste uitkomt, kun je een aantal 'setjes' meenemen. Dan maken we verschillende foto's met verschillende outfits, zodat je achteraf kunt kiezen. Liever iets meer tijd uittrekken voor een fotoshoot, dan dat je niet blij bent met je kledingkeuze.

Strijk je kleren, voordat de fotograaf het moet doen

Waarschijnlijk is strijken niet jouw hobby. Die van mij in ieder geval niet. Toch wil ik je aanraden om je kleding te strijken als je op de foto moet. Ik kom nog regelmatig mensen tegen die 'ongestreken' voor mijn lens staan. Je kunt waarschijnlijk al raden wie er dan mag gaan strijken (retoucheren) in Photoshop. De fotograaf. Wees een beetje aardig voor de fotograaf en strijk je kleren vooraf 😉

Outfit klaar? Schieten maar!

Ik hoop dat ik je genoeg kledingadviezen heb gegeven. Natuurlijk hoop ik dat je aan me denkt wanneer er zakelijke portretten gemaakt moeten worden. Een afspraak is zo gemaakt! Dit kan namelijk via de mail, telefoon of een appje. Wanneer je vaker foto's laat maken, kun je ook afspraken inplannen via mijn online reserveringstool. Handig!


Contact

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801