Waarom ik nooit onbewerkte foto’s aanlever

Je komt ze gelukkig héél zeldzaam tegen: aanvragen waarbij wordt gevraagd wat het met de prijs doet als de opdrachtgever zelf de foto's bewerkt. Mijn antwoord: precies hetzelfde als wanneer je ze door mij laat bewerken. Waarom? Omdat ik niet wil dat de opdrachtgever daarvoor kiest. Waarom ik nooit kies om onbewerkte foto's aan te leveren? Ik leg het je uit!

Een bewerkte foto is mijn product

Heb je wel eens het boek Gek op gaten! van Jos Burgers gelezen? Daarin beschrijft hij een situatie waarbij een verkoper langs de deuren gaat om boren te verkopen. Hij richt zich alleen op het verkeerde product, namelijk de boren. Klanten zitten niet te wachten op een boor, maar willen een gat in de muur hebben om een schilderij op te hangen. Sterker nog: zelfs daar zitten klanten niet op te wachten. Klanten willen, zoals ik het net al zei, een schilderij aan de muur. Als we dan nóg verder kijken is ook dat schilderij niet de wens van de klant. Ze willen het namelijk thuis gezellig hebben. De moraal van dit verhaal? Het leven van een fotograaf gaat niet alleen over het maken van een foto: het gaat over het leveren van een bewerkte foto. Een foto die de website, magazine, flyer of de muur van hun kantoor wat gezelliger maakt.

Waarom moet een foto bewerkt worden?

'Je maakt toch een foto die al perfect is?'. Nee, dat kan bijna niet. Als je een goede foto wilt maken (artistiek, maar ook technisch gezien), zal je altijd wat moeten bewerken. Je zult de belichting wat moeten corrigeren en misschien ontdek je kleurzwemen in de foto. Die zal je eruit moeten halen en dat gaat alleen wanneer je de foto controleert en corrigeert in een programma als Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Dan heb ik het nog niet eens gehad over iets verscherpen, het toevoegen van een filter of het aanpassen van kleuren. Soms zijn kleuren nét iets mooier wanneer ze iets feller zijn, of juist het tegenovergestelde: een lagere verzadiging. Bepalen hoe een foto het beste uitkomt hoort bij het creatieve proces van de fotograaf. Het kan overigens altijd zijn dat je na het ontvangen van afbeeldingen toch nog opmerkingen hebt over hoe een foto nóg beter uit de verf zal komen. Die past een fotograaf graag aan. Ook bij foto's geldt: wie betaalt, bepaalt.

Als ik ze niet bewerk, wie bewerkt ze dan wel?

Dus de opdrachtgever wil ze zelf bewerken. Dat kan verschillende redenen hebben. Hij of zij vindt dat ik belabberd bewerk, denkt dat hij of zij het beter kan, of om kosten te besparen. Bewerken kan de opdrachtgever namelijk ook zelf. Je moet je als opdrachtgever overigens wel afvragen wat jouw eigen tijd kost, want in plaats van dat ik de foto bewerk, moet jij jouw kostbare tijd daarin stoppen. Is dat het je waard? Het klinkt misschien wat onaardig, maar wat de reden van de vraag ook is, ik weet niet of ik in zo'n geval wil samenwerken met je.

Wil je toch zelf bewerken?

Wellicht kan je dan ook beter gelijk even zelf de foto maken? Foto's die ik maak, krijg je bewerkt en al aangeleverd. Heb je liever foto's die af zijn? Dan kom ik graag met je in contact om te bespreken wat voor foto's we gaan maken. Verstuur hieronder even een bericht, dan neem ik contact met je op!


Contact

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801