Waar moet je op letten als je jouw project laat fotograferen?

Wanneer jouw product een project is (zoals tuinen, interieurs, gebouwen of bruggen), is het belangrijk dat deze representatief op de foto staat. Daarmee kun je er namelijk nog meer verkopen. Ik hoef jou niet uit te leggen dat projectfotografie een vak is, namelijk die van een fotograaf. De fotograaf kan jouw project goed op de foto zetten, waarbij de foto laat zien hoe mooi jouw project is. Toch zijn er ook dingen die jij kunt voorbereiden om samen tot het beste resultaat te komen.

Een fotoreportage schiet je niet even

Het maakt niet uit wat je doet, maar in elke branche kom je mensen tegen die makkelijk kunnen denken. Ik heb altijd bewondering voor zulke denkers. Het lijkt me heerlijk als je overal makkelijk over kunt denken. Toch wil ik je waarschuwen. Makkelijk denken over het maken van een fotoreportage komt het resultaat niet altijd ten goede. Voor een goede fotoreportage van een project moet je van alles uit de kast halen, namelijk tijd, liefde en energie. Alles wat je aandacht geeft, groeit, dus waarom zou je er geen aandacht aan besteden?

Een fotograaf is geen schoonmaker, vuilnisman of hovenier

Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut niet iemand die zich te goed voelt voor bepaalde werkzaamheden. Ik steek in mijn werk graag de handen uit de mouwen en ik vind het belangrijk dat het resultaat goed is. Af en toe tref je een opdracht waarbij de opdrachtgever te makkelijk heeft gedacht over opruimwerkzaamheden. Het resultaat: een hele dure schoonmaker, vuilnisman of hovenier (een fotograaf heeft een hoger uurtarief, kan ik je vertellen). Wil je dus geld besparen, zorg dan dat jouw project klaar is om gefotografeerd te worden. Ruim op en maak schoon, want dan hoeft een fotograaf het niet meer te doen. Ik zeg wel eens dat het makkelijk is om een mooie foto te maken, wanneer je een foto moet maken van iets moois. Dat is zoals ik het zie. Jij zorgt dat jouw project iets moois is, dan maak ik er mooie foto's van. Daarbij moet je ook nadenken over details. Je kunt heel veel dingen voorbereiden. Wil je dat een houtkachel brandt op de foto? Steek hem alvast aan voordat de fotograaf komt. Gelukkig heb ik goede skills in fikkies stoken, maar je kunt tijd winnen door de kachel alvast aan te steken. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Wanneer stuur je de fotograaf op pad?

Een bruggetje van alinea naar alinea: wanneer is jouw project het mooist? Gaat het om een project buitenshuis, dan ben je afhankelijk van seizoenen. Zoals je weet, heeft het jaar 4 seizoenen en zijn niet alle seizoenen even mooi om buiten te fotograferen (sneeuw, regen, kale bomen). Het zou zonde zijn als je een fotograaf op pad stuurt wanneer je vooraf al kunt voorspellen dat de foto's niet kleurrijk zullen worden. De beste resultaten krijg je dan in de lente en de zomer. Is jouw project binnen? Dan heb je niet veel te maken met seizoenen, maar misschien wel met mensen die aan het werk zijn. Dit is een afweging die je moet maken: is het erg wanneer er mensen in beeld komen (herkenbaar of onherkenbaar)? Als je wilt dat er geen mensen in beeld komen, is het misschien verstandig om te zorgen dat de fotograaf er is wanneer er zo weinig mogelijk mensen last hebben van de fotograaf (aan het eind van de middag of in het weekend).

Vraag toestemming van externen

Geloof me, of niet: ik ben ze wel eens tegen gekomen. Opdrachten waarbij ik op pad word gestuurd en dat ik na het aanbellen uit moest leggen wat ik kwam doen. Je kunt je voorstellen dat je met een bek vol tanden staat wanneer je ervan uitgaat dat alles in kannen en kruiken is, maar dit niet het geval is. Zorg dus dat een fotograaf niet meer hoeft uit te leggen wat hij komt doen. Het is een kleine moeite om even een mailtje, telefoontje of desnoods een appje eraan te wagen. Persoonlijk vind ik dat niet de fotograaf, maar jijzelf als opdrachtgever hiervoor verantwoordelijk is. Vind je dit gedoe? Realiseer je dan dat je niet alleen je opdrachtgever lastig valt, maar dat dit ook een contactmoment (of aftersales) is en dat het juist een kans is om je weer even te laten zien. Dat is toch geen gedoe?

Mag ik jouw projecten fotograferen?

Ik hoop dat ik je met dit artikel een aantal tips heb kunnen geven waarmee je aan de slag kunt. Ik help je graag aan mooie foto's van jouw mooie project. Daarbij vraag ik natuurlijk ook wat van jou, maar na het lezen van dit artikel hoef ik je niet meer uit te leggen dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Wil je dus mooie projectfoto's, dan gaan we daar samen mee aan de slag. Zullen we onze samenwerking even bespreken in een kennismaking?


Neem contact met mij op

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801