Vind je het spannend om op de foto te gaan?

Als je fotograaf bent, merk je pas hoeveel mensen het spannend vinden om op de foto te gaan. Je merkt dat als mensen op de foto moeten (voor hun werk of onderneming) kritisch zijn op zichzelf. Natuurlijk wil je goed op de foto staan, want deze moet je toch een tijdje gebruiken. Dan moet hij wel goed zijn. Wat kan je eraan doen als je het spannend vindt om op de foto te gaan?

De kracht van kwetsbaarheid

Net zoals alle blogs die ik schrijf, komt ook dit blog weer 'ergens vandaan'. Je maakt iets mee, ziet iets voorbij komen in het nieuws of leest een boek en denkt: daar kan ik iets mee! Zo ook deze week. Zoals ik in dit blog al schreef: ik ben niet echt een lezer, maar houd wel van luisteren. Daarom ben ik verslingerd geraakt aan luisterboeken. Afgelopen week ben ik begonnen in het boek De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown. Ik ben er nog niet heel erg ver mee, maar wel zo ver dat er een vraag in mij naar boven kwam: waarom zijn mensen altijd zo streng voor zichzelf als ze zelf op de foto gaan en wat kunnen zij daaraan doen? Zelf was ik ook wel streng voor mezelf als ik op de foto ging, daarom ben ik fotograaf geworden. Dan sta je vaker aan de goede kant van de camera. Ik ben er overigens wel makkelijker in geworden om op de foto te gaan. Ik vind het niet erg meer om te moeten poseren, zelfs niet met een Coronakapsel.

Durf kwetsbaar te zijn

Het is altijd vreemd om jezelf terug te zien. Je ziet dan ineens vanuit een ander standpunt hoe jij eruit ziet. Dan word je met je neus op de feiten gedrukt: je haar zit misschien niet zoals het zou moeten, misschien zouden wat minder kilootjes je beter staan en hebben de jaren je ook wel iets aangedaan (lees: rimpels). Een leuk weetje: weet je waarom je altijd een beetje moet wennen om een foto van jezelf terug te zien? Dat ligt niet aan de foto, maar aan jezelf. Als jij jezelf terugziet, is dat vaak in een spiegel en een spiegel heeft als belangrijk eigenschap dat je alles in spiegelbeeld ziet (het woord zegt het al: je hebt letterlijk en figuurlijk een gespiegeld beeld van jezelf). Bij een foto is dat niet zo en zie je jezelf zoals anderen dat doen. De enige manier om met onzekerheid om te gaan is om gewoon kwetsbaar te durven zijn. Daar zie ik een bruggetje naar de volgende tip.

Accepteer dat niemand perfect is

Als ik even heel kwetsbaar mag zijn: ik ben afgelopen jaar heel veel bezig geweest met mijn persoonlijke ontwikkeling. Omgaan met mijn zelfbeeld was voor mij zeg maar gerust een 'projectje'. Ik ben er niet trots op dat ik daarmee bezig ben geweest. Het liefst vertel ik dit tegen niemand, want je wilt er toch niet mee te koop lopen? Het woord dat me heel erg geholpen heeft in dit proces is 'accepteren'. Als je met onzekerheid (of een spannende situatie) wilt omgaan, kun je twee kanten op. Je verzetten, of met de stroom mee en gewoon accepteren dat het spannend is. Hakuna matata. Wat je kan helpen bij het accepteren (krijg nou wat: weer een bruggetje!)?

Spreek het uit

In het boek De kracht van kwetsbaarheid schrijft Brené hoe je er voor kunt zorgen dat een probleem kleiner wordt: door het jouw gevoel uit te spreken. Je bent daardoor open en kwetsbaar naar de ander, maar je moet wel een verschrikkelijk onaardig persoon tegenover je hebben als diegene je gaat uitlachen. Doet diegene dat wel? Dan zegt dat waarschijnlijk over de ander dat hij of zij zich kan herkennen. Want zelfs de mensen die zelfverzekerd overkomen kennen onzekerheid. Is dat even een geruststelling? Wat ik doe wanneer iemand tegen mij zegt dat hij of zij het spannend vind om op de foto te gaan? Ik zal zeggen dat we samen een mooie foto gaan maken en dat ik ga helpen. Als jij niet tevreden bent, ben ik dat ook niet. We zijn een team, dus het komt goed!

Heb plezier, dan komt dat ook over

Mooi. Dat probleem is uit de wereld. Laten we gewoon samen plezier hebben, want foto's maken is leuk. Een bijkomend voordeel van plezier hebben is dat het allemaal wat minder gemaakt overkomt op de foto. Weet je nog het gevoel van vroeger, als de schoolfotograaf langs kwam op school? Je moest in de rij staan en één voor één gaan zitten, lachen naar het vogeltje en daarna was de volgende patiënt aan de beurt. Volgens mij had niemand plezier tijdens zo'n fotoshoot en dat was te zien op de foto (als ik het over mijn eigen schoolfoto's heb tenminste).

Vind jij het spannend om op de foto te gaan?

Relax! Het is maar een foto. Mag ik jouw fotograaf zijn? Dan beloof ik dat ik al mijn enthousiasme zal inzetten om jou op de foto zetten waarop je jezelf herkent. We gaan net zo lang door tot de echte jij op de foto staat. Gaan we aan de slag? Neem hieronder contact met me op, dan plannen we een kennismaking.


Neem contact met mij op

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801