Van 100 naar Rust

In de 12 jaar dat ik als fotograaf - en dus als ondernemer - werk, ben ik erachter gekomen dat ondernemen over meer gaat dan goed zijn in jouw vak. In het spel van ondernemen gaat het namelijk ook over wie jij bent: hoe weet jij je staande te houden tussen alle deadlines, verantwoordelijkheden en afleidingen? Dit is iets waar ik zelf nog steeds wel eens mee worstel. Rust vinden als ondernemer (en als partner, vader en vriend) vind ik lastig. Er is op dit gebied dus werk aan de winkel. Tijd om de rust op te gaan zoeken. Dat doe ik door mezelf drukker te maken, namelijk vrij werk!

Balans in je leven als ondernemer

Ik ben me er al een tijd bewust van dat ik op zoek moet gaan naar balans. Vroeger dacht ik dat balans ging over het aantal uren dat je werkte. Je werkte 40 uur (of meer!), maar als je minder uren werkte zou je een betere werk/privé balans hebben. Niets is minder waar, het gaat over hoe je met je tijd en vooral energie omgaat. Iemand met een drukke baan kan prima (soms zelfs beter) in balans zijn dan iemand met een minder intensieve baan. Vaak wordt gekeken naar hoe je van 0 naar 100 kunt, maar als je écht hard wilt gaan als ondernemer, is het ook belangrijk dat je voor jezelf in kaart hebt hoe je van 100 naar rust gaat. Dat is iets dat ik wil gaan onderzoeken: hoe zorgen andere ondernemers ervoor dat zij 'aan' staan wanneer het moet en in no-time de schakelaar op 'uit' kunnen zetten?

Het project 'Van 100 naar Rust'

Tijdens mijn zoektocht naar balans ben ik erachter gekomen dat ik niet de enige ondernemer ben die wel eens worstelt met balans. Sterker nog: ik denk dat elke ondernemer hier wel eens mee worstelt en hij of zij moet dan voor zichzelf op zoek gaan naar manieren om tot rust te komen. Het zou jammer zijn als die manieren als geheimen door het leven gaan. Zo ontstond mijn project 'Van 100 naar Rust'. Mijn missie met dit project is om zelf van anderen te leren hoe ik beter tot rust kan komen, maar ook om dit te delen met jou. Ik kan me voorstellen dat het interessant is om te lezen, misschien steek je er wel iets van op. Al kan ik met mijn interviews maar één persoon een inzicht geven, is dat al mooi meegenomen.

Sorry dames, alleen mannen.

In de tijd dat ik onderneem heb ik een belangrijke les geleerd: focus gaat je helpen om de juiste opdrachten en klanten te vinden (of vinden ze jou?). Met een eigen project is dit niet anders. Daarom wil ik me gaan focussen op mannelijke ondernemers (vrouwen mogen overigens wel meelezen hoor!). Het idee voor 'Van 100 naar Rust' is ontstaan toen ik op retraite ging: Pad van de Man. Je raadt het al: ik was daar een week met een groep mannen om te praten over man zijn. Ik heb tijdens die week gezien hoe goed het is om te praten met andere mannen, want je bespreekt andere dingen dan wanneer er vrouwen bij zijn. Daarnaast denk ik dat het goed is voor mannelijke ondernemers om de bewijsdrang aan de kant te zetten en eens rustig te kijken naar waar het in het leven echt om gaat. Aan die bewustwording wil ik graag mijn steentje bijdragen.

Wanneer heb ik rust?

Goede vraag. Het is namelijk behoorlijk tegenstrijdig dat je in je zoektocht naar rust juist iets gaat start wat energie, tijd en misschien geld gaat kosten. Daarom laat ik open hoe lang ik hiermee door ga. Ik had me eerst voorgenomen om 100 ondernemers (dan is de cirkel rond) te interviewen en daarna zelf rust te nemen, maar ik denk dat ik mezelf dan onnodig onder druk zet. Dat is juist niet het doel van dit project, het moet wel leuk blijven. Ik zet het getal 100 wél als stip op de horizon, maar als ik onderweg mijn plan bijstel, is dat ook goed. Het project is voor mij af wanneer ik het gevoel heb dat ik beter in balans ben.

Dan kan ik zeggen: zo ga ik van 100 naar Rust.

Trouwens: het eerste interview kunnen jullie komende week verwachten. Hou me dus in de gaten op Linkedin en Instagram.

Wil jij ook meewerken aan mijn project? Neem dan vooral contact met me op. Wil je niet zelf in een artikel, maar wil je toch bijdragen? Dan kun je mijn project delen. Spread the word!


Volgend artikel

Contact

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801