Waar moet je op letten bij het fotograferen van taart?

Als je voor het eerst met het fotograferen van een taart aan de slag gaat, zal je er achter komen dat dit een vak apart is. Hoe kun je voorkomen dat je er niets van bakt? Door eerst even dit artikel te lezen. Waar moet je op letten om het er zo lekker mogelijk er uit te laten zien?

Ziet het er lekker uit?

Het belangrijkste bij taarten fotograferen is dat de taart op de foto er net zo lekker uit ziet als deze in werkelijkheid is. Liefst nóg lekkerder! Een foto moet de kijker verleiden om er een hap uit te nemen. Weet je trouwens hoe je een beeld tot leven kunt brengen? Door een verhaal te vertellen. Ik hoor je denken: wat moet je nou vertellen over een stuk gebak? Je kunt er meerdere verhalen over vertellen, bijvoorbeeld dat het wordt gemaakt of dat het wordt opgegeten. Ik heb deze gebakjes niet zelf gemaakt, maar gekocht bij de bakkerij waar ik blij van word: Proof Bakery in Amersfoort Vathorst. Ze verkopen daar heerlijk brood (desems!) en gebak. Zeker een aanrader! Ik haalde overigens ook een heerlijke desem bij Proof. Ook die is op de foto geweest kan ik je verklappen. Binnenkort dus: Hoe fotografeer je brood?

Terug naar de foto: ik wilde dus het verhaal vertellen dat deze opgegeten wordt. Door een stukje af te snijden vertel je al een verhaal en krijgt de kijker gelijk het gevoel: dat hapje ga ik in mijn mond steken! Het maakt trouwens in veel gevallen niet uit dat het stukje niet perfect is (je ziet nog restjes room op de cake). In dit geval kan ik ervoor kiezen om het perfect te shoppen, maar ik vind dat niet nodig. Dat is toch in het echt toch ook niet?

Zijn de ingrediënten te zien?

Bij gebak is het niet altijd te zien wat voor ingrediënten zijn gebruikt, want de ingrediënten zijn verwerkt en kunnen onder iets anders liggen. Daarom moet jij de kijker soms een beetje helpen door te laten zien wat in het gebak zit. Kun jij me vertellen wat er in onderstaand gebakje zit? Hint: het is iets wat een rode/gele schil heeft, wat erg lekker is met rozijnen en walnoten. Door wat bij het gebakje te leggen, kun je dus ook meer informatie geven over het product. Een bijkomend voordeel is dat het beeld ook wat meer aangekleed is dan een los gebakje op een plank (of rooster).

Sfeerfoto vs. packshot

Er zijn twee verschillende soorten foto's te maken van taarten. De bovenstaande foto's vallen onder de eerste categorie: het zijn sfeerfoto's. Het doel van een sfeerfoto is om een beeld te geven hoe het product eruit kán zien bij de klant op tafel. Met een sfeer breng je een gevoel over. Welk gevoel je overbrengt, hangt af van welke sfeer je het geeft. Door verschillende materialen en kleuren te gebruiken kun je een foto een andere sfeer geven. Ga je met sfeerfotografie aan de slag, denk dan vooraf na over wat de foto moet uitstralen. Dit is iets dat je van tevoren moet voorbereiden. Heb je hier hulp bij nodig? Dan raad ik aan om een stylist in de arm te nemen. Dit komt het resultaat écht ten goede. Een foodstylist heeft hier zijn of haar werk van gemaakt en weet precies hoe je precies dat gevoel kunt overbrengen die jij wilt.

Een andere optie is een packshot. Dit is een productfoto die je vaak in webshops ziet (met witte of transparante achtergrond). Deze heeft als doel om het product goed te laten zien. Handig als je - zoals in een webshop - jouw producten online aanbiedt of dat je een folder maakt waar deze product foto in komt te staan. Bij zowel een packshot als een sfeerfoto moet de foto uitnodigen om te kopen. Daarom moet je altijd even goed kijken naar hoe het product op de foto staat. Geen product is perfect, dus er zal nog wel wat geretoucheerd moeten worden. Een tip: probeer wel een 'fotogeniek' product te gebruiken. Maak (of koop) meerdere exemplaren en kijk welk 'model' moeders mooiste is. Dat scheelt een hoop in de bewerking.

Is de achtergrond niet perfect of wil je een transparante achtergrond? Maak het product dan vrijstaand. De achtergrond is dan transparant en zal de kleur krijgen van de achtergrond die de webshop of het ontwerp heeft. Een nadeel van een vrijstaande productfoto is overigens wel dat deze heel strak zal worden. Door een schaduw toe te voegen komt deze iets meer 'tot leven'.

Taart belichten

Bij taart kan het goed belichten soms een uitdaging zijn. Het gebeurt regelmatig dat er op taart slagroom of poedersuiker wordt gebruikt. Een nadeel van slagroom en poedersuiker is dat deze wit zijn. Als je iets dat wit is teveel belicht, zal deze overbelicht zijn en zullen de details (luchtbelletjes of korrels) verdwijnen. Het tegenovergestelde wil je ook niet: onderbelichting. Als wit onderbelicht is, wordt deze grijs. Dat kan er vies uit gaan zien, want slagroom of suiker is niet grijs, maar wit. Je weet wat de fabrikant van wasmiddel zegt: wat wit is, moet wit blijven.

Wil jij liever blijven bakken?

Begrijp ik! Iemand die overheerlijke taarten kan bakken hoeft niet een fotograaf te zijn. Ik maak graag de foto's voor jouw bakkerij, catering of patisserie. Of het gaat om een productfoto voor een webshop of een sfeerfoto voor in een advertentie: ik help je graag. Ook als je een ander product verkoopt kan ik je helpen. Het liefst investeer ik in samenwerkingen voor langere tijd en spreek daarom dus altijd af om eerst kennis te maken. Wist je dat mijn bedrijf 1 februari officieel 10 jaar bestaat? Wie jarig is, moet trakteren. Daarom neem ik in de hele maand februari gebak mee naar zo'n kennismakingsgesprek. Ik zie jouw uitnodiging graag tegemoet!


Neem contact met mij op

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801