Martijn van de Polder

Net zoals Goos (uit mijn vorige artikel), was ook Martijn van de Polder iemand die ik graag wilde interviewen over hoe hij zijn rust weet te vinden. Ik heb Martijn leren kennen in één van de eerste jaren van mijn bedrijf. Hij werkte toen ook nog bij een IT bedrijf in Amersfoort, maar sinds een paar jaar werkt hij fulltime voor zichzelf: vandepolder.studio. Martijn is Merkstrateeg met hoofdletter M en zorgt ervoor dat zijn opdrachtgevers helder krijgen waar ze voor staan en welke richting ze op gaan: hij helpt ze daarop focussen. Dat is iets dat mij erg aanspreekt. Ook als je het hebt over rust in je kop, daar zal je voor moeten focussen.

Wat ik zo leuk vind aan Martijn (naast het feit dat hij heel aardig is en dat we altijd fijn kunnen brainstormen over ondernemen) is dat hij bewust bezig is met hoe hij beter kan werken en meer gedaan kan krijgen, iets waar ik iets van kan leren. Zeker wanneer mijn agenda voller wordt, kost planning me meer moeite dan me lief is. Daar ligt voor dit jaar mijn focus: focus, planning en productiviteit. Ik kreeg jaren terug de tip van Martijn om met Calendly te gaan werken: een tool die je koppelt met jouw agenda en dat opdrachtgevers zelf een afspraak kunnen inplannen. Dit kun je zelfs implementeren in jouw website en ik merk dat dit mij enorm veel heen-en-weer gemail scheelt. Voorheen liep ik er wel eens tegenaan dat meerdere opdrachtgevers om mijn beschikbaarheid vroegen en je verwacht het al: allebei reageerden dat ze op hetzelfde tijdstip wilden afspreken. Dan kon ik weer gaan mailen dat dit tijdstip al vergeven was. Een tool als Calendly helpt mij dus enorm, want mijn opdrachtgever kan live mijn agenda inzien en gelijk een tijdstip claimen. Handig! Allemaal dankzij Martijn dus. Het enige aandachtspunt voor mij is wel dat wanneer iemand een fotoshoot inplant, ik zelf tijd ga plannen waarin ik deze foto's bewerk. Ook de reistijd moet ik zelf in de gaten houden, maar dat is te doen. Na de jaren waarin ik Calendly gebruik, moet ik zeggen dat dit in veel gevallen goed gaat. Een enkele keer moet ik mijn regel 's avonds wordt er niet gewerkt' open breken, doordat je nou eenmaal met deadlines te maken hebt.

Sorry, even niet bereikbaar

Toen ik Martijn ging bellen over Van 100 naar Rust, werd ik ondanks onze geplande belafspraak meteen doorgestuurd naar zijn voicemail. Na een paar pogingen werd ik teruggebeld door Martijn: hij zat online te wachten, terwijl ik ervan uitging dat we ‘ouderwets’ zouden bellen (ik zat in de auto naar een fotografie opdracht). Martijn vertelde dat hij niet bereikbaar was door de Focus Modus op zijn iPhone. Deze app is zo ingesteld, dat zodra je een afspraak hebt staan in jouw agenda, de bereikbaarheid beperkt wordt tot noodoproepen (alleen van familie, wanneer je huis in brand staat bijvoorbeeld ;-)). Telefoontjes die minder urgent zijn dan dat, worden dan gelijk doorgestuurd naar de voicemail. Dit lijkt me een goede manier om ervoor te zorgen dat je 100% kunt focussen. Iets dat ik zelf wel eens lastig vind, want er zijn van die dagen dat je vooral bezig bent met mailen en bellen. Dat terwijl er ook ‘gewoon gewerkt’ moet worden. Altijd maar bereikbaar en up-to-date (nieuws, sociale media) moeten zijn is denk ik tegenwoordig de grootste afleiding en wanneer je productief moet zijn zal je zelf moeten bepalen wat er mag binnenkomen en wat niet. Het leuke vind ik ook nog dat je daar zelf grip op hebt: heb je bereikbaar, of even niet?

Rust zorgt voor ruimte in je hoofd

Iets waarvan ik weet dat het goed voor je is, maar ik doe het te weinig: rustmomenten nemen. Als je een drukke dag hebt, denk je al snel dat je die dag veel werk moet verzetten. Een praktijkvoorbeeld hiervan is voor mij een dag waarop ik veel foto's moet bewerken. Ik kruip dan 's ochtends achter mijn computer en aan het eind van de dag realiseer ik me dat ik alleen tussendoor een pauze heb genomen om te lunchen. Achteraf vraag ik me dan af of ik niet beter had gewerkt met iets meer pauzes tussendoor.

Martijn plant meerdere momenten om zijn hoofd even tot rust te laten komen. Zo bezoekt hij 's ochtends na het naar school brengen van de kinderen weleens een koffietentje. "Gewoon om even rustig mijn hoofd aan het werk te zetten. Ik ga dan even een kwartiertje zitten met een koffie en pak dan mijn aantekeningenboekje erbij, om even alles op een rijtje te zetten voor die dag. Op een rustige manier opstarten werkt voor mij heel goed. Vaak poppen er dan dingen op, want wanneer je hoofd rust heeft, is er ruimte voor creativiteit. In het verleden liep ik er weleens tegenaan dat mijn hoofd al vol zat voordat ik 's ochtends mijn kleren aan had. Dan is het eigenlijk het verkeerde moment, want je wilt dan thuis rustig opstarten (met de kinderen ontbijten en naar school brengen). Wanneer je dan al gestrest bent, is dat een verkeerd begin van de dag. Ik heb het nodig om de tijd te nemen om op te starten. Daar ben ik me bewust van."

Ruimte om te onderzoeken

"Ook tussen het werken door plan ik regelmatig even een pauze, al is het maar 10 minuten of een kwartier. Om gewoon even te staren of even lekker buiten te zijn. Vaak gaat dit ook gepaard met een kopje koffie, waar ik gek op ben. Ik houd van goede koffie: om te drinken, maar ook om te zetten. Ik ben van nature een onderzoeker: heel nieuwsgierig. Dat gebruik ik in mijn werk, maar ook bij andere zaken kom ik dat tegen, zoals koffie. Voor mij is het dus ook een uitdaging om de juiste afstelling te zoeken voor mijn koffieapparaat. Er kan een hoop misgaan bij het zetten van koffie, denk aan de maling of temperatuur van het water. Dan heb ik het nog niet eens over de verschillende koffie die je kunt kopen. Door te testen weet je wat jij lekker vindt. Als je dan de lekkerste koffiebonen en de juiste afstelling hebt gevonden, krijg je daarna de beloning: een heerlijk kopje koffie. Daar kan ik erg van genieten. Als ik tussen het werken door even kan onderzoeken, heb ik daarna het gevoel dat ik er echt even uit ben geweest. Dan kan ik weer fris aan het werk!"

Koken

"Iets waarmee ik ook lekker kan onderzoeken is koken. Ik kook vaak, wat voor mij een moment is om de (werk)dag af te sluiten. Soms doe ik dat binnen, maar 1 tot 3 keer per week steek ik mijn Green Egg aan om lekker te bbq'en. Alles wat je daarop maakt, smaakt gewoon veel lekkerder dan dat je het in bijvoorbeeld de oven klaarmaakt. Ik vind een Kamado daarnaast ook veelzijdiger dan een oven: je kunt er alle kanten mee op. Ik vind het leuk om de tijd uit te trekken hiervoor, bijvoorbeeld voor pulled pork (soms wel een dag!), stoofpot of pizza. Het hoeft overigens niet elke keer heel uitgebreid, soms is het alleen de verse worst die je bij de bloemkool eet."

"Je merkt ook dat je door het veel te doen, je er steeds handiger in wordt. Een tijdje geleden kregen we onverwachts een vriendin op bezoek, die bleef eten. Hoe leuk is het als je dan kunt improviseren en even snel gehaktspiesen van de Kamado kunt voorschotelen (gehakt op een spies, door de chilisaus, daarna door de pistachenootjes en dan op de bbq: goddelijk!). De keerzijde van lekker kunnen koken is wel dat het van je verwacht wordt dat je iets lekkers maakt. Zo is het nu traditie wanneer we de familie over de vloer krijgen (verjaar- of feestdagen) dat er een gerookte zalm of pulled chicken met tortilla’s van de barbecue op het menu staat."

Met dit interview realiseerde ik me trouwens dat interviewen rond lunchtijd erg handig is wanneer je afspreekt met iemand die lekker kan koken. Zie hier onze lunch: kabeljauw, gestoomd op zeekraal met cherrytomaat. Het was heerlijk!

Beweging

Waar ik inmiddels wel achter ben, is dat sporten niet alleen goed is om lichamelijk fit te zijn, maar ook zet het tussen je oren van alles in beweging. Martijn is hier ook van overtuigd: "het zorgt inderdaad voor rust en focus, het houdt je scherp. Op maandag en vrijdag doe ik aan krachttraining en op woensdag en in het weekend probeer ik nog een keer hard te lopen. Ik vind sporten heel belangrijk, want dat heb ik nodig om mentaal te kunnen presteren in mijn werk. Sporten is bij veel mensen iets dat erbij inschiet wanneer ze het druk hebben. Voor mij moet er wel echt iets belangrijks tussen komen voordat ik een training ga afzeggen. Het aantal hardlooptrainingen hangt af van of ik aan een halve marathon ga meedoen. Per jaar loop ik een hele marathon, maar altijd verdeeld over twee halve. Ik vind het dan leuk om dat op verschillende plekken te doen. Zo heb ik meegedaan aan de halve van Zwolle (waar ik woon), Schiermonnikoog en Katwijk."

Doelen

"Ik vind het altijd fijn als ik me weer heb ingeschreven voor een hardloopronde, want dan heb je een doel om voor te trainen. Dat heeft een mens nodig, want je hebt dan het gevoel dat je wel moet, want je wilt het doel wel bereiken. In mijn werk heb ik ook doelen nodig, trouwens. Ik merk wel dat ik minder bezig ben met doelen voor mijn eigen bedrijf, omdat ik vooral bezig ben met het doel van mijn klanten. Ik vind het een sport om het merkverhaal van mijn klant superscherp te krijgen. Soms is dat best ingewikkeld en kost het tijd om uit te zoeken wat dit merkverhaal precies is. Veel van mijn klanten zijn actief in de zorg en ik ben ervan overtuigd dat wanneer je als zorgverlener jouw merkverhaal scherp hebt en dit uitdraagt, dit klanten gaat aantrekken. De zorg vind ik een hele interessante branche om te bouwen aan merken." 

Zelf ga ik altijd goed op kleine projecten. Wanneer projecten te groot worden, merk ik dat ik soms mijn focus een beetje verlies. Ik denk dat veel mensen daar trouwens last van hebben: je begint met een project en hoe langer het project duurt, hoe minder 'nieuw en spannend' het aanvoelt. Het achterhalen van zo'n merkverhaal is vaak een langdurig traject. Hoe zorg jij dat je enthousiasme dan niet minder wordt?

"Ik denk dat ik dan weer terugkom bij de pauze. Door soms een stapje terug te doen, kun je er later weer met een frisse blik naar kijken. Ik heb ooit een verhaal gehoord over twee mannen die in het bos hout aan het zagen waren. De één ging als de brandweer en de ander was verschrikkelijk aan het ploeteren. Op een gegeven moment vraagt de ploeterende man aan de andere man hoe het komt dat hij zo snel gaat. Het geheim: even de tijd nemen om je zaag te slijpen. Het kost even wat tijd, maar het zagen gaat zo veel makkelijker!"

Hoe vol is jouw batterij?

Als je aan Martijn vraagt wat de belangrijkste les is die hij heeft geleerd in de afgelopen jaren, dan is dat wel dat je goed moet kijken naar jouw interne batterij. "Als jouw batterij geel wordt (de batterij gaat van groen naar geel naar rood), is het belangrijk dat je oplaadt, voordat het te laat is. Als hij rood wordt, ben je eigenlijk al te laat. Dan ga je minder presteren. Wat ook onderschat wordt is slaap. Hoe laat je naar bed gaat heeft invloed op je interne batterij. Ik merk dat als ik later dan 11 uur naar bed ga, ik de volgende dag met een achterstand aan mijn dag begin. De regel is dus: mijn dag om half 11 afsluiten en naar bed, 11 uur slapen."

Tot slot een belangrijke tip van Martijn: drink goede koffie!


Vorig artikelVolgend artikel

Neem contact met mij op

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801