Is het erg om klein te blijven?

Toen ik in 2011 startte als zelfstandig fotograaf, had ik de droom om een grote fotostudio op te bouwen. Als ik mijn ogen dicht deed om te visualiseren hoe mijn bedrijf eruit moest gaan zien, zag ik een aantal mensen om me heen, die bij mij in dienst zijn. We werken aan de grootste projecten, voor de grootste klanten. Dan heb je het helemaal gemaakt, toch?

Een stip op de horizon

Als ik vervolgens mijn ogen weer open deed ging ik aan het werk met die fotostudio in mijn achterhoofd. Ik had daarmee namelijk een stip op de horizon en hoefde alleen maar heel hard aan het werk te gaan, richting mijn einddoel. Ik wilde succesvol worden en ik zou pas écht succesvol zijn wanneer ik mijn doel bereikt zou hebben. Je zag overal om je heen succesverhalen van ondernemers die binnen een paar jaar een bedrijf met tonnen omzet hebben opgebouwd. Dat moet ik ook gaan bereiken.

Je kunt je voorstellen dat dit deprimerend werkt, als jou dit nog niet is gelukt met jouw bedrijf.

Een verkeerd doel

Achteraf gezien was ik misschien de verkeerde kant op aan het werk. Niet qua klanten (leuke klanten had ik genoeg!), maar naar de verkeerde stip aan de horizon. Het duurde even voordat ik dat ging inzien. Het past namelijk niet bij mij, me moeten bezighouden met wat anderen moeten doen. Delegeren doe ik niet graag (vaak doe ik dingen liever zelf) en vind het heerlijk dat ik flexibel en autonoom kan en mag zijn. Dan ben ik gewoon op mijn best: ik mag zelf mijn koers uitstippelen en geniet ervan dat ik niet de hele dag in een kantoor moet werken. De muren zouden op me afkomen! Daarnaast ben ik erachter gekomen dat werken voor grote klanten niet altijd betekent dat je als mens in balans blijft (lange dagen, korte deadlines). Ik hou van hard werken, maar het moet wel leuk blijven. Zelfs voor een fotograaf.

Tijd voor nieuwe doelen

Als ik nu mijn ogen sluit en zie hoe ik over 11 jaar mijn werk doe, hoop ik dat ik nog steeds verhalen mag vertellen met mijn beelden. Ik mag nog steeds komen op verschillende plekken, mag nog steeds werken met leuke mensen en niet onbelangrijk: een leuke tijd met ze hebben. Al duurt een fotoshoot soms maar een paar minuten, ik probeer het leuk te hebben met andere mensen. Dan komen de foto's vanzelf.

Wanneer je niet focust op een einddoel, maar juist op de weg ernaartoe, heb je veel eerder jouw doel al bereikt en kan je er meer van genieten. Geen groot imperium voor mij dus. Heb ik gefaald als ik geen groot bedrijf op heb weten te bouwen? Is het erg om klein te blijven? Ik denk het niet. Je bent succesvol als je doet wat je leuk vindt en bij je past!


Neem contact met mij op

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801