Hoe zorg je goed voor jouw creativiteit?

Als bedrijfsfotograaf is het belangrijk dat je creatief bent op de momenten waarop dat van je gevraagd wordt. Dat is namelijk waar je ook voor betaald wordt. Natuurlijk zijn er meer beroepen waarbij je creatief moet zijn. Sterker nog: ik denk dat je bij elk beroep creatief moet zijn. Hoe jij ook voor jouw creativiteit kunt zorgen? Ik geef je tips!

Creativiteit is een gereedschap

In de jaren dat ik als fotograaf werk ben ik erachter gekomen dat mijn werk niet alleen maar bestaat uit foto's maken. Een foto maken kan iedereen, want je hoeft er alleen maar een knopje voor in te drukken. Ben je gelijk een fotograaf als je een foto kunt maken? Volgens mij heb je meer gereedschappen nodig die je jezelf eigen hebt gemaakt. Er gaat namelijk een heel productieproces vooraf aan het maken van foto's. Het is een ander productieproces dan dat je bijvoorbeeld een huis bouwt, want er wordt geen écht beton gestort of muur gemetseld. Toch heb je voor een foto een goede fundering nodig: een goed idee. Daar heb je onder andere het gereedschap creativiteit voor nodig.

Iedereen is creatief. Zelfs jij!

Ik zal geen namen noemen, maar ik heb wel eens een discussie met mensen over creatief zijn. Mijn haren gaan rechtop staan wanneer mensen zeggen dat ze niet creatief zijn. In mijn ogen kan dat niet, want iedereen is creatief. Tenminste, als kind had je het en ik zou niet weten waar je het bent kwijtgeraakt. Kijk maar eens naar een kind, hoe creatief die al is. Als ik mijn zoontje een kartonnen doos geef, is het eerst een hut, daarna een auto en een paar minuten later een berg die beklommen wordt. Er is creativiteit voor nodig om dat allemaal te verzinnen. Hij zou zich toch later te kort doen wanneer hij zou zeggen dat hij niet creatief is? Welk beroep hij ook gaat uitoefenen, hij zal altijd creativiteit nodig hebben om problemen op te lossen. Als hij maar niet te creatief gaat boekhouden...

Creativiteit moet je bewaken

Als ik eerlijk ben: in de 11 jaar dat ik onderneem ben ik er regelmatig tegenaan gelopen dat ik het gevoel had dat de creativiteit even op was. Elke ondernemer heeft het vast wel eens meegemaakt: je hebt teveel klussen aangenomen, de verkeerde klussen aangenomen of bent gaan samenwerken met de verkeerde mensen (die mensen zijn niet verkeerd, maar passen niet goed bij jou). Dit zijn klussen die je meer energie kosten dan dat ze je opleveren en als er iets jouw potje creativiteit kan leegslurpen, dan is het wel te weinig energie en een slecht humeur. In mijn vorige blog schreef ik dat één van mijn doelen is dat ik actief mijn potje creativiteit gevuld wil houden. Wanneer je jouw creativiteit gaat zien als iets dat je in een potje (liever een bak natuurlijk, maar een potje is makkelijker mee te nemen) kunt stoppen, ben je ervan bewust dat deze op kan raken. Iets dat niet mag gebeuren. Wat mij helpt om dit potje aan te vullen?

Verandering van spijs...

Ben je wel eens vastgelopen door problemen in jouw werk? Vaak komt de oplossing op een moment of plek waar je het niet zou verwachten. Je moet soms even iets anders doen, want dat geeft ruimte in je hoofd. Liefst iets wat absoluut niets met je werk te maken heeft. Aan jou de taak om erachter te komen wat dat moet zijn. Voor mij helpt het om hard te gaan lopen (ik ben weer aan het trainen voor een halve marathon) of door iets met mijn handen te doen. Afgelopen jaar heb ik in de avonduren bijvoorbeeld een cursus zeefdrukken gevolgd in Amsterdam. Bij zeefdrukken ben je grafisch bezig, maar niet zoals ik dat normaal in mijn werk doe. Ik ging naar Amsterdam met de trein, want treinen geeft me het gevoel alsof ik een dag weg ga. Even lekker opladen. Ook mijn papadag op maandag geeft me ruimte in mijn hoofd. Ik hoef dan alleen maar te zorgen dat mijn zoontje het leuk heeft, eten en drinken krijgt en dat zijn luiers niet stinken. Even geen fotografie.

Wees creatief wanneer jij dat bent

Een beetje gekke kop als je hem voor het eerst leest, maar hij klopt als een bus. Wat ik ermee probeer te zeggen is dat je erachter moet komen wanneer jij het meest creatief bent. Niet alleen het tijdstip, maar dat kan ook een plek zijn die jou inspiratie geeft. Als je weet welke tijd en plek dit voor jou is, weet je ook wat je moet doen als je even vastloopt. Wanneer ik ga fotograferen voor een opdrachtgever kan ik natuurlijk niet zeggen dat ik vastloop en dat ze later maar terug moeten komen. Dan moet ik gewoon leveren. Als ik vastloop met bewerken of ideeën nodig heb voor mijn bedrijf, heb ik wél de ruimte om even een stap terug te doen om er op een later moment een paar vooruit te kunnen zetten. Wanneer ik goed in mijn creatieve vel zit: 's avonds wanneer anderen slapen. Het voelt alsof je dan in je eigen bubbel kunt zitten en ik vind het heerlijk om dan nog even te brainstormen, foto's te bewerken of een blogartikel te schrijven.

Beter goed gejat, dan slecht verzonnen

Natuurlijk bedoel ik niet dat je werk van anderen moet kopiëren, maar het werk van anderen kan je wel gebruiken om geïnspireerd te raken. Als je goed om je heen blijft kijken en kijkt naar wat anderen doen, ga je verbanden leggen. Je hoeft niet alles zelf te verzinnen namelijk. Als ik een voorbeeld uit mijn eigen werk mag noemen: ik moest eens 4 leden van een managementteam fotograferen. Tijdens de rondleiding door het bedrijf kwam ik midden in de werkplaats een zebrapad tegen. Bij de combinatie van het getal 4 en een zebrapad moet ik denken aan de cover van het album Abbey Road van The Beatles denken. Ik heb het MT over het zebrapad laten lopen. Zonder de redactie daarover te vertellen, viel het kwartje gelijk bij ze.

Lach!

Dit is iets waar ik weinig woorden aan hoef vuil te maken. Iets dat dodend is voor je creativiteit is vergeten te lachen. Lachen moedigt creativiteit aan. Kun je voorstellen dat je werkt in een omgeving waarin je altijd serieus moet zijn. Wat zou dat doen met je creativiteit? Werken met een lach op je gezicht werkt niet alleen lekkerder, het zorgt ook dat je beter functioneert.

Laat je niet tegenhouden

Als afsluiter, voortbordurend op bovenstaande alinea: creativiteit moet aangemoedigd worden. Laat je niet tegenhouden door wat anderen zeggen of vinden over jouw ideeën (en doe dit ook niet bij anderen!). Heb je een gaaf idee? Werk het gewoon uit! Een voorbeeld: mijn 'werken met' pagina. Het idee was om een site te maken met een knipoog naar een 'werken bij' pagina. Niet om werknemers enthousiast te maken, maar opdrachtgevers. Hoe is het om te werken met mij? Bij het maken van de site ging ik een beetje twijfelen (ik ben redelijk bescheiden): was ik nou écht een site aan het maken over mezelf, met alleen maar foto's van mezelf? Wat moeten mensen wel niet over mij denken? Die Fabian, die is wel erg blij met zichzelf!

Het resultaat? Leuke reacties en gesprekken en hogere bezoekersaantallen voor mijn eigen site.


Contact

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801