Vorig artikelVolgend artikel
In een vorig blog heb ik al eens uitgelegd hoe je een fotoshoot voor jouw bedrijf goed kunt voorbereiden. Wanneer je weet wat er gefotografeerd moet worden, is het handig om iemand te vinden die foto’s kan maken voor je: een fotograaf. Ken je het gezegde 'er zijn meer vrouwen (of mannen) dan kerken in Nederland'? Deze is ook van toepassing op fotografen. Ik heb het zelfs even gecheckt: er zijn ongeveer 11.000 fotografen geregistreerd in Nederland en ongeveer 7.000 kerken. Hoe kies je nou uit die 11.000 fotografen de juiste fotograaf? In dit artikel leg ik je uit wat de verschillen zijn en waar je op zou moeten letten.
Zoals ik hierboven al schreef: er zijn een hoop fotografen in Nederland. Je kunt ze niet alleen uit elkaar halen doordat ze er allemaal anders uitzien, maar ook zijn een hoop andere verschillen zoals: de stijl van fotograferen, de persoonlijkheid en de werkwijze. Het zal je niets verbazen dat ook de prijs erg uit elkaar kan liggen. Hoe kom je er achter welke fotograaf jij in de arm moet nemen?
Niemand is hetzelfde. Daarom werkt niet elke fotograaf hetzelfde. Om erachter te komen te komen met welke fotograaf je in zee gaat, kun je dit proces vergelijken met online daten. Net zoals een datingapp, ga je eerst foto’s kijken. Een soort vleeskeuring. Een tip: beoordeel de fotograaf niet op het uiterlijk (mag natuurlijk wel), maar op de foto’s die op zijn of haar website staan. Als het goed is krijg je bij het swipen door het portfolio een duidelijk beeld van wat voor specialisme en stijl van fotograferen de fotograaf heeft: je kunt zien waar iemand goed in is. Wanneer je met iemand gaat daten, is het toch ook handig als je van tevoren al kunt verdiepen in de ander? Wat vindt hij of zij leuk om te doen? Je kunt mij voor veel fotoklussen inhuren, maar als ik daarvoor 2 weken van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat in een schuiltent moet zitten om de perfecte plaat van een huismus te maken, haak ik waarschijnlijk af. Ik heb daar het geduld niet voor en ik ben geen vogelaar. Ik kan het geluid van een merel niet eens onderscheiden van het geluid dat een huismus produceert. Daar zijn weer andere specialisten voor: natuurfotografen. Ben je trouwens op zoek naar een specialist op het gebied van natuurfotografie? Kijk dan eens op de website van Ernst Dirksen! Ernst is de vriend van mijn moeder en dankzij hem ben ik ooit gaan fotograferen. Dat verdient een linkje in een blog, toch?
Wat handig is om vooraf te weten: de prijs. Ook dit kun je weer vergelijken met daten. Niet dat je per se iemand moet betalen om te daten, maar wel handig is het om te weten wat de wensen zijn van de ander. Als jij de ideale date voor je ziet in een snackbar met de gele M, dan moet dit wel passen bij de smaak van de ander. Het kan namelijk zijn dat jij het liefst een ‘burgertje in je nek duwt’ en de ander liever eet bij een restaurant dat bekroond is met een Michelinster. Het één hoeft de ander niet uit te sluiten, maar het is wel handig om vooraf te weten dat de ander een dure smaak heeft.
Weer even ‘on-topic’: er zijn tussen fotografen grote verschillen als je kijkt naar het tarief. De tarieven beginnen bij €50,- en kunnen oplopen tot €150,- per uur of zelfs hoger. Het is handig om vooraf te weten wat een fotografie opdracht gaat kosten. Informeer hier naar, als dit belangrijk voor je is (dat is namelijk niet voor iedereen het geval). Zo voorkom je verassingen achteraf. Een professional met een te hoog tarief is overigens niet per se te duur: hij of zij past gewoon niet bij jouw budget.
Het is ook handig om te kijken naar wat je krijgt voor de prijs die je moet betalen. Zoals ik hierboven al schreef, liggen tarieven erg uiteen. Daarbij moet gezegd worden dat ook gekeken moet worden naar wat je ervoor terug krijgt. Bij de ene fotograaf betaal je per publicatie, bij de ander betaal je alleen de uren. Het kan dus zijn dat je in eerste instantie een lager uurtarief betaalt, maar wel een factuur krijgt wanneer je de foto’s niet alleen op je website wilt publiceren, maar ook op bijvoorbeeld een billboard kwijt wilt. Op foto’s rusten auteursrechten en de fotograaf beslist wat er met een foto gedaan mag worden. Je zult daar van tevoren afspraken over moeten maken. Rechten kunnen ook afgekocht worden en ook daarvoor gelden per fotograaf andere tarieven.
Bij het schrijven van dit blog realiseer ik me dat ik me zo op het vakgebied van relatieadvies kan storten. De tip die ik je met dit artikel wil meegeven: je moet niet alleen kijken naar de ander, maar vooral eerst naar jezelf. Naar wat voor fotograaf ben je precies op zoek en welke fotograaf past bij jouw wensen? Door vooraf goed te kijken naar of jullie een match zijn voorkom je dat verder in de samenwerking dingen mislopen. Om achter de juiste informatie te komen, kun je het beste een keer kennismaken met een fotograaf. Over het algemeen zijn fotografen aardige mensen, dus wees niet bang. Ze bijten niet. Ik in ieder geval niet.
Nu je weet naar wat voor fotograaf je op zoek bent, wordt het tijd om rond te kijken. Ga eens rondkijken welke fotografen er allemaal rondlopen. Mag ik dan toch een beetje spammen? Kijk eens verder op mijn website om te zien welke takken van zakelijke fotografie ik lever: bedrijfsfotografie, productfotografie, projectfotografie, foodfotografie en evenementenfotografie. Zie deze takken van sport als mijn hobby's. Ben je op zoek naar een fotograaf zoals mij? Dan zijn wij een match! Zullen we een (zakelijke) date plannen?
PS. mijn ideale eerste date bestaat uit een kop koffie en een leuk gesprek.