Fabianbootnl fotograaf

Hoe bereid je jezelf voor op een zakelijke fotoshoot?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor fotografie. Je kunt wel bedacht hebben dat je foto’s wilt voor je bedrijf, maar volgens mij wil jij niet ‘gewoon wat foto’s’: je wilt foto’s die verkopen. Een goed resultaat begint bij de voorbereiding, dus daarom dit artikel. Hoe bereid je jezelf voor op een zakelijke fotoshoot?

‘Jij bent de professional’

Je komt ze zeer regelmatig in het wild tegen. Mensen die deze woorden tegen me zeggen: jij bent de professional, dus zeg jij maar wat voor foto’s we gaan maken. Natuurlijk is dat heerlijk dat je het vertrouwen en de vrijheid krijgt als fotograaf, want je kunt dan zelf jouw ideeën uitwerken. Je kunt lekker freewheelen. Helaas werkt dat bij bedrijfsfotografie niet altijd. Een bedrijfsfotograaf wordt namelijk nooit alleen op pad gestuurd om ‘mooie plaatjes’ te maken. De mooie plaatjes moeten ook praktisch zijn. De foto’s worden gebruikt om een marketinguiting te ondersteunen: ze moeten een verhaal vertellen. Daarom moet er wel eerst een verhaal bedacht zijn voordat de fotograaf zelfs maar de rits van zijn cameratas open maakt om zijn of haar camera eruit te halen.

Mijn ideale klant

Ik geloof er heilig in dat je niet alleen moet doen waar je goed in bent, maar ook waar je blij van wordt. Als ondernemer moet je daarom ook duidelijk hebben van wat voor klanten je blij wordt: de ideale klant. Mijn ideale opdrachtgever die mij kaders geeft waartussen ik mag kleuren of snapt dat er kaders nodig zijn. Er is dan nagedacht over een concept, het verhaal dat verteld moet worden. Ook is nagedacht over hoe het er ongeveer uit moet komen te zien, zodat mijn foto’s passen in een ontwerp. Het zou namelijk zonde zijn als ik met liggende foto’s thuis kom, terwijl de foto’s op een abri te zien zijn (zoals in bushokjes). Die posters zijn vaak staand. Of hoe zou een opdrachtgever het vinden als ik staande foto’s maak, terwijl de foto’s in een header bovenaan een website moeten komen. Die foto’s moeten breed zijn en vaak niet al te hoog. Als ik dan opdrachtgever zou zijn, zou ik denk ik in huilen uitbarsten. Daarom is het belangrijk dat je een fotoshoot goed voorbereid: om teleurstellingen te voorkomen.

Tips voor de voorbereiding van jouw zakelijke fotoshoot

Oja, je was op zoek naar tips voor een goede voorbereiding voor jouw zakelijke fotoshoot en was waarschijnlijk niet eens geïnteresseerd in mijn ideale klant. Waarom ik je er dan toch mee lastig val? Omdat ik raakvlakken zie met hoe jij je het beste kunt voorbereiden. Bij het zien van de onderstaande tips zal je waarschijnlijk begrijpen wat ik bedoel.

Zie je er netjes uit?

Ja, dan heb ik het over jouw uiterlijk. Als fotograaf kom je wel eens tegen dat iemand voor de lens staat die ‘s morgens even snel een shirt achter uit de kast heeft geplukt. Het resultaat? De fotograaf kan gaan aan de slag in Photoshop. Dit doe ik overigens met alle liefde: alles voor een goed eindresultaat. Het hoeft alleen niet altijd nodig te zijn. Check of het nodig is om je kleding te strijken en ga naar de kapper. Foto’s gaan langer mee dan een week!

Denk na over het verhaal.

Wat moeten de uitingen vertellen aan de kijker? Als je dat verhaal duidelijk hebt, is het makkelijker om foto’s te maken die aansluiten bij jouw idee. Heb je nog attributen nodig om mee op de foto gaan? Als je écht zeker wilt weten dat je de goede foto’s gaat ontvangen van de fotograaf, kun je een briefing maken. Zelf houd ik van afstrepen dus werk graag met een checklist. Wil je weten hoe je zo’n checklist maakt?

Niet alleen het verhaal moet duidelijk zijn.

Zoals ik in dit artikel al beschreef: denk na over waar in het ontwerp de foto moet komen te staan. Moet er nog ruimte zijn voor tekst? Wat zijn de verhouding van de uiting? Liggend? Staand? Vierkant?

Vind je het spannend om op de foto te gaan?

Je bent niet de enige. Als fotograaf merk je hoeveel mensen het verschrikkelijk vinden om op de foto te gaan. Is helemaal niet nodig. Je bent mooi zoals je bent en als je op de foto gaat zoals jij bent, dan kan het toch niet tegenvallen? Ook kan je jezelf voorbereiden als je het spannend vindt om op de foto te gaan. Lees dan dit blog eens!

Zal ik me alvast voorbereiden voor de shoot?

Hoe ik me voorbereid op een fotoshoot? Ik laad mijn accu’s en batterijen op, mijn kaartjes zijn leeg gemaakt. Ik spring op mijn fiets (als de opdracht in Nijkerk is) en scheur naar mijn opdrachtgever. Tijd om te gaan fotograferen! Ook wanneer je nog niet duidelijk hebt wat voor foto’s je wilt, dan help ik je graag om dit duidelijk te krijgen. Neem hieronder contact met me op, dan gaan we aan de slag!

Waar kan ik jou mee helpen?

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801