Het fotografieseizoen komt eraan!

Het voorjaar komt er weer aan. Mijn fotografenhart maakt dan altijd een klein sprongetje. Dit betekent namelijk dat het fotografieseizoen eraan komt. We kunnen weer naar buiten om bedrijven te fotograferen. Die fotografeer je namelijk niet in de sneeuw!

Fotografieseizoen voor bedrijven

Ik moet er soms wel eens om gniffelen. Bedrijven die midden in de winter, wanneer de temperaturen ’s nachts het nulpunt aantikken (of eronder gaan), prachtige, kleurrijke foto’s van hun pand willen laten maken. Helaas moet je ze als fotograaf dan wel eens teleurstellen, want écht sprankelende foto’s maak je in de lente en de zomer. Planten staan in bloei, het gras is mooi groen (niet alleen bij de buren, maar ook bij jou!) en je hebt langer licht. Ook een herfstdag kan mooi zijn, alleen moet je wel rekening houden met dat de blaadjes aan de bomen dan verkleuren. Dit is mooi om te zien in de herfst, maar in de zomer wil je het liefst zonnige plaatjes zien, toch?

Afhankelijk van het weer

Je kunt niet altijd fotograferen. Bij fotografie ben je in sommige gevallen afhankelijk van het weer. Een goed voorbeeld hiervan is regen. Dat zeg ik niet omdat ik geen ‘regenfotograaf’ ben en met regen het liefste binnen zit, maar het levert gewoon geen mooie platen op (voor bedrijfsfotografie). Ik heb wel eens een festival moeten fotograferen waarbij het met bakken uit de lucht kwam. Je wordt dan niet alleen zelf (ook je apparatuur) nat, maar ook de bezoekers vluchten naar binnen om te schuilen. Als je tóch nog een verdwaalde bezoeker buiten rond ziet lopen, heeft die zo’n fotogenieke regenponcho aan. Persoonlijk vind ik dat minder leuke foto’s dan foto’s waarbij je mensen lekker buiten in het zonnetje van een biertje of wijntje ziet genieten. Met regen kun je overigens wel modderglijbanen fotograferen, dat dan weer wel. Helaas is het bij evenementen niet anders. Je kunt niet ‘even’ het evenement een paar dagen verschuiven, wanneer het wél lekker weer is. Dan zal je het beste ervan moeten maken.

Als je producten in de studio aan het fotograferen bent maakt het weer niet uit, want met een druk op de knop heb je meer licht op het onderwerp dat je aan het fotograferen bent. Helaas kun je buiten niet even met een knopje de zon wat harder of zachter zetten. Hoe graag je dit soms zou willen. Productfotografie is trouwens een ‘all-season’ product. Dat geldt overigens ook voor foodfotografie.

Dat Photoshop je wel even toch?

Een opmerking die ik regelmatig hoor: dat shop je wel even toch? Een van mijn standaard grapjes is dan: tuurlijk! Welk Caribisch eiland wil je? Natuurlijk is er met Photoshop en Lightroom een hoop te corrigeren, zoals de kleuren, scherpte en de belichting. Ook van een donkere dag kun je een heldere dag maken, als je er wat tijd in stopt (andere lucht, meer licht, warmere kleuren). Echter, het houdt een keer op. Als je elk regendruppeltje moet retoucheren, ben je wel even bezig. Als je het een keer hebt moeten doen, weet je hoeveel regendruppels er in een gemiddeld buitje naar beneden kunnen komen. Succes!

Regent het toch terwijl je een afspraak hebt gemaakt met een fotograaf? Dan zal je jezelf af moeten vragen of het verstandig is om de afspraak door moet laten gaan. Je wilt een goed resultaat, en daarvoor moet het weer meezitten. Wordt de fotograaf boos dat je jouw afspraak afzegt? Dan wordt het tijd om een andere fotograaf te contacten.

Seizoensproducten

Als je wel eens uit eten gaat (of ging, toen het nog mocht), dan wil je toch ook een gerecht eten die bomvol ingrediënten zit die ‘in het seizoen zijn’? Dat is met fotografie niet anders. Je wilt foto’s van jouw bedrijf, project of evenement maken wanneer je in het juiste seizoen zit. Vraag je dus altijd af als je foto’s buiten wilt maken: wanneer kunnen we het beste gaan fotografen? Kies dan altijd voor een mooie dag. Je krijgt dan gewoon het mooiste resultaat. Welke van mijn fotografieproducten binnenkort in het seizoen zijn? Bedrijfsfotografie, projectfotografie, evenementenfotografie, maar ook zomerse foodfotografie kun je perfect in de lente maken. Bij die laatste hoeft dit overigens niet. Je kunt ook in de winter met props een zomerse sfeer creeëren.

Wanneer gaan wij fotograferen?

Ik hoop dat je met dit artikel bewust bent geworden dat het tijdstip van fotograferen belangrijk is. Dan rest mij nu nog de vraag: wanneer gaan wij fotograferen? Neem hieronder contact met me op! Ik heb komende maanden nog wel wat lege plekken in mijn agenda ;-).

Waar kan ik jou mee helpen?

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801