Héél veel tips om betere vakantiefoto’s te maken!

Voor elk blog heb je inspiratie nodig. Ik vond de inspiratie toen ik foto's aan het zoeken was in mijn archief. Ik vond de mijn vakantiefoto's van New York. Ineens had ik het: het is bijna vakantie. Jij wilt vast weten hoe je toffe vakantiefoto's maakt? Lees dan dit artikel eens: ik geef je best veel tips!

Bij de loodgieter lekt toch ook de kraan?

Het is wel eens voorgekomen: mijn vriendin stelt zich voor en vertelt dat haar vriend fotograaf is. De eerste reactie: dan zullen je vakantiefoto's er wel mooi uit zien! Natuurlijk kan ik goede vakantiefoto's maken, maar bij terugkomst vind ik het niet meer zo spannend en verdwijnen de vakantiefoto's in mijn archief. Ik moet weer aan het werk: foto's maken en bewerken. Zo'n typisch gevalletje van bovenstaand gezegde, dus. Bij de fotograaf blijven zijn vakantiefoto's liggen.

Ik moest dus foto's zoeken totdat ik in mijn archief onze vakantiefoto's uit 2018 tegen kwam: New York! Wat een toffe vakantie was dat. Ik ging even mijn vakantiefoto's terugkijken. Tot mijn grote verbazing had ik de foto's die ik in de fotogenieke stad heb gemaakt nog nooit bewerkt. Tijd om daar eens wat aan te doen. In dit artikel deel ik ze met je en geef je gelijk tips over hoe jij ook toffe foto's kunt maken. Het maakt niet uit naar welke stad je gaat, als je maar om je heen kijkt en ervan geniet.

Tip #1: ken je camera

Vooral bij toeristische attracties (of een zebrapad op onderstaande foto) is het soms niet mogelijk om rustig even stil te staan en tientallen foto's te maken. Het is daarom belangrijk dat je jouw camera onder de knie hebt. Van het kapje op de lens (cliché...) tot hoe je de belichting instelt. Het zou zonde zijn als je nét op het verkeerde moment je belichting verkeerd hebt ingesteld of dat je een te lange sluitertijd hebt: bewogen! Dan moet je snel kunnen schakelen.

Tip #2: kijk om je heen

Het klinkt logisch, maar blijf goed om je heen kijken. Bij het bekijken van mijn vakantiefoto's had ik bij deze foto even een kriebeltje in mijn buik. Toffe foto! De meeste mensen maken foto's op de Brooklyn Bridge van de kabels die boven de brug hangen (daar volgt straks nog een foto van), maar letten niet wat er naast het pad voor voetgangers rijdt (auto's!). Blijf dus om je heen kijken zodat je geen gave foto's mist.

Tip #3: wilt u even blijven staan?

Foto's 'leven' wanneer er iets leeft op de foto. Klinkt logisch, maar toch wordt dit vaak vergeten. Ken je de situatie dat je ergens foto's van wilt maken en dat nét op dat moment iemand in beeld komt lopen? Gevoelsmatig zou je dan wachten tot diegene buiten beeld is. Toch is het juist de moeite waard om een foto te maken van de situatie met de persoon in beeld. Als er iets dat beweegt in beeld komt wordt een foto veel minder saai en gebeurt er wat. De foto wordt leuker om naar te kijken. Stel je voor dat ik bij onderstaande foto had gewacht tot het moment dat er niemand meer aan de kraam stond. Naast dat ik dan aardig lang had moeten wachten, heb je dan een 'dooie boel' op je foto. Zo'n marktkraam moet leven.

Tip #4: durf te klikken

Toen ik nog op de Fotovakschool zat, vond ik het altijd spannend om mensen te fotograferen. Vooral mensen die je niet kent. Dat is even een drempel die je over moet. Natuurlijk moet je rekening houden met de privacy van een ander, maar soms moet je even brutaal zijn, toch? Dan krijg je vaak de beste foto's. Je moet dus durven te klikken. Disclaimer: luister altijd naar iemand die op jouw foto staat en respecteer de privacy. Wil diegene niet gefotografeerd worden, verwijder dan de foto. Zo voorkom je knokpartijen.

Tip #5: zoek naar details

It's all in the details. Vaak wordt een foto spannender wanneer je een onderdeel van iets fotografeert. Soms als mensen hun vakantiefoto's laten zien moet je als kijker goed kijken waarnaar je precies zit te kijken. Vaak komt dat doordat de foto van ver weg is gemaakt. Als fotograaf ervaar je de situatie heel anders dan hoe het slachtoffer (de kijker van jouw honderden vakantiefoto's) de foto ervaart. Een goed voorbeeld is een rondvaart waarbij dolfijnen worden gespot. Als je in die situatie zit is het heel bijzonder, maar de kijker van jouw vakantiefoto (die er waarschijnlijk niet bij was) zal op de foto moeten zoeken naar de dolfijn (soms niet groter dan een stipje). De moraal van dit verhaal: probeer dichterbij te komen, daar wordt een foto spannender van. Vertel aan de kijker waar ze naar moeten kijken.

Tip #6: spiegeltje, spiegeltje

Weerspiegelingen zijn fascinerend. Ze geven een verassende wending aan een (misschien saai) onderwerp en jouw foto ziet er nét even wat anders uit als hoe de meeste mensen iets zouden fotograferen. Het kan er mysterieus uit gaan zien. De tweede foto hieronder is de beurs op Wall Street. Ik durf te wedden dat niet veel mensen hem zo zouden fotograferen. Weerspiegelingen vind je overal: plassen, ramen, het chroom van een auto etc.

Tip #7: varieer in standpunten

Er zijn verschillende perspectieven om iets te fotograferen. Probeer hier eens mee te variëren. Bij onderstaande foto's hebben we dezelfde putdeksel, maar dan vanuit een heel ander perspectief gefotografeerd. Het geeft gelijk een heel ander beeld. Experimenteer hiermee en neem de tijd om te variëren.

Tip #8: ga van lijnen houden

Hiermee bedoel ik niet lijnen in gewicht afvallen. Dat heeft namelijk in weinig gevallen effect op hoe jouw foto's eruit komen te zien. Natuurlijk bedoel ik lijnen in vormen. Sabine, mijn vriendin, lacht me regelmatig uit als ik het weer eens over mooie lijnen in gebouwen heb. Ik ben er namelijk gek op! Lijnen kunnen het oog van de kijker ergens naar toe trekken, waarmee jij als fotograaf de kijker kunt vertellen waar ze naar moeten kijken. Ik heb het trouwens ook over de dikte van lijnen. Dat gezegd hebbende: waar wordt jouw oog naar getrokken als je deze foto bekijkt?

Tip #9: (vakantie)fotograaf ben je altijd

Ook als het sneeuwt. Toen wij aankwamen in New York, werd ons in de taxi gevraagd of we de weersverwachtingen hadden meegekregen. Het zou namelijk de dag erna gaan sneeuwen! Die dag zijn we 's avonds nog naar Broadway geweest om foto's te maken in de sneeuw. Blijf dus niet binnen zitten als het weer tegenzit. Het levert soms mooie platen op.

Tip #10: wauw! Dat heb ik nog nooit gezien!

Als je de kop hierboven leest en dan onderstaande foto ziet, zal je mij vast iemand 'van buiten de stad' vinden, maar ik had dit nog niet zo gezien. Ouderwets auto'tje stapelen. Je moet wat als je niet de ruimte hebt om al die auto's kwijt te kunnen. Kom je tijdens jouw stedentrip nou ook iets tegen dat je nog nooit eerder hebt gezien? Neem even de tijd om er foto's van te maken: je bent toerist of je bent het niet! Kom jij niet alleen thuis met stoere verhalen, maar je kunt het ook nog eens laten zien. Alles voor een goed verhaal.

Tip #11: voel je thuis

Soms kom je dingen tegen die je nog nooit eerder hebt gezien, maar soms kom je ook weer dingen tegen die je het gevoel geven dat je thuis bent. Nu weet ik de geschiedenis van de Nederlanders en New York, toch doet zo'n bordje je denken aan thuis. Klik!

Tip #12: maak ook foto's waar iedereen dat doet

Dit is óók zo'n tik van mij. Fotograferende mensen fotograferen, als een soort Inception (heb je die film gezien?): een foto in een foto. Waar je daarvoor slachtoffers kunt vinden? Precies, bij toeristische attracties. Ik vind trouwens de attractie ook wel interessant hoor, maar als ik even naar tip #3 mag verwijzen: een attractie is pas een toeristische attractie wanneer er toeristen in beeld zijn.

Tip #13: kijk eens naar de kleuren

Ok, je moet dus op lijnen letten, details, mensen en weerspiegelingen. Dan komt er nóg iets bij: kleuren. Bij deze foto maakte mijn fotografenhart een sprongetje. Zie je de vele kleuren die terug komen? Zoek naar terugkerende kleuren, naar warme en koude kleuren of juist naar afwijkende kleuren. Ga je jouw foto's nog bewerken? Gooi er dan ook eens een gaaf filtertje overheen, dat mag best!

Tip #14: of toch niet (maak hem zwart/wit!)

Of als je niet zo'n kleurrijke dag hebt, kan je hem ook altijd nog omzetten naar zwart/wit. Een foto kan een hele andere sfeer krijgen wanneer je alle kleuren eruit haalt in de nabewerking.

Tip #15: oud vs. nieuw

In veel steden (maar ook dorpen en gehuchten) kom je bestaande bouw en nieuwbouw tegen. Hoe gaaf is het als je die in één beeld kunt vangen? Ik vind het in ieder geval gaaf.

Tip #16: wees geen verslaafde, maar geniet!

Tijdens ons bezoek aan Williamsburg kwamen we deze street art tegen. Onze gids vertelde dat dit kunstwerk de boodschap heeft dat we allemaal verslaafd zijn aan onze telefoon. Als een junkie kunnen we niet meer zonder prikkels die we krijgen van onze telefoon, iets waar ik me de laatste tijd nogal bewust van ben (daar zal ik je overigens niet mee lastig vallen). Hoe ik een bruggetje kan maken naar vakantiefoto's? Leg de camera ook eens aan de kant en kijk eens gewoon om je heen. Het is soms veel leuker om gewoon te ervaren in plaats van alles vast te willen leggen.


Contact

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801