Goos Terschegget

Ken je personen die je eigenlijk al een tijd kent, maar niet meer precies weet wanneer jullie elkaar voor het eerst gesproken hebben? Voor mij is Goos zo'n persoon. Volgens mij hebben we ooit samen in een Drakenbootrace in Nijkerk meegedaan in hetzelfde team. Daarna zijn we elkaar regelmatig tegengekomen in Nijkerk en daarbuiten en ik heb zelfs zijn bruiloft mogen fotograferen. Ik fotografeer niet vaak trouwerijen, maar voor bekenden met wie ik een klik heb maak ik wel eens een uitzondering. Ik merk een leuke klik en de trouwerij was een ontspannen dag om te fotograferen. Toen ik met mijn project 'Van 100 naar Rust' begon, stond Goos gelijk op mijn shortlist van ondernemers die ik wilde gaan interviewen.

Wie is Goos?

Goos is trotse vader en getrouwd met Hanneke en woont in Barneveld. Sinds 2019 werkt hij als zelfstandig interim recruiter onder de naam ViaGoos. Hij werkt vanuit zijn 'hoofdkwartier' in Barneveld (Werkloft), maar ook vanaf de locatie van de opdrachtgever. Recruitment is een vak dat hij al meer dan 20 jaar uitvoert, dus goed in de vingers heeft! Goos omschrijft op zijn website dat hij enthousiast, gedreven, professioneel en betrokken is. Ik kan dat alleen maar bevestigen, want dat is zoals ik hem ken.

Wat heb jij nodig om tot rust te komen?

Zoals ik in mijn vorige artikel al schreef, heeft elke ondernemer rust nodig om in zijn of haar werk zich voor 100% te kunnen geven. Hoe zorg jij dat je uitgerust aan je werk kunt beginnen? "Om tot rust te komen, heb ik verschillende dingen nodig en dat zit hem vooral in de afwisseling: andere dingen doen die niet lijken op mijn werk. Zo vind ik het heerlijk om te sporten, dat doe ik standaard twee keer in de week. Dat zorgt ervoor dat je lichaam sterker wordt, dat je meer aankunt en je wordt er rustig van in je hoofd. Rustig in mijn hoofd word ik trouwens ook van gamen. Nu denk je misschien dat je door gamen niet tot rust kunt komen en dat het niet goed is voor je, maar dat komt door het imago dat gamers hebben: ongezond eten en gamen tot laat. Ik doe dat anders. Ik vind het heerlijk om in een vrij uurtje even mijn Playstation aan te zetten, omdat je dan even niet hoeft na te denken. Ik zet dan trouwens altijd een timer op een uur, want dat vind ik wel genoeg. Met gamen kun je snel de tijd verliezen en dat zal me thuis niet in dank worden afgenomen, haha."

Wat achter de pokerface zit, telt

Als we het over spellen hebben, dan is er nog een spel waar Goos gek op is: poker. "Ik houd van dat spel, vooral omdat je niet alleen bezig bent met een spel, maar ook in contact komt met verschillende mensen, waar ik energie van krijg. Jong, oud, amateurs en doorgewinterde pokerspelers. Mensen die binnen zijn en vaak pokeren voor de fun, maar ook mensen bij wie je ziet dat ze verslaafd zijn aan dit spel. Bij dit spel maakt het trouwens niet uit wie je bent of wat je doet, je bent gewoon bezig met het spel en probeert een leuke tijd te hebben (ook als je niet wint). Er ontstaan dan leuke gesprekken, verbindingen. Omdat ik verbinden zo leuk vind, heb ik (voor de Coronaperiode) onder de naam Mr Soup netwerkbijeenkomsten georganiseerd voor ondernemers. Deze bijeenkomsten stonden in het teken van poker. Daardoor kon ik mijn enthousiasme voor het spel combineren met het spel ondernemen. Tijdens die events werd er natuurlijk niet om geld gepokerd, maar vroeg ik iedereen een fles wijn of goede olijfolie mee te nemen. Het ging dan vooral om de gezelligheid en het netwerken. Netwerken gaat trouwens veel makkelijker wanneer je het niet gelijk over werk hoeft te hebben. Dat is iets waar ik ook achter ben gekomen: je maakt makkelijker verbinding met iemand wanneer het niet over werk gaat. Echte verbinding ontstaat wanneer je de persoon leert kennen en er achter komt wat diegene bezig houdt. Je bent dan niet bezig met de pokerface die je als ondernemer moet hebben. Als je een ondernemer vraagt hoe het gaat, dan is het antwoord altijd: goed, lekker druk! Terwijl, elke ondernemer weet: altijd druk zijn is niet goed voor je". Het maken van verbinding is trouwens ook iets dat hij gebruikt bij het vinden van goede kandidaten voor zijn opdrachtgevers, door te vragen wat ze (tijdens, maar ook buiten hun werk) bezig houdt. "Je merkt dan dat het ijs breekt en er een leuk gesprek ontstaat"

Luister naar je lichaam

Wanneer je ouder wordt, merk je dat je minder aankunt dan toen je 18 was. Een wild uitgaansleven verlies je wanneer je gaat settelen, maar ook merk je dat je batterij sneller leeg kan gaan door werk. Het is dus belangrijk dat je voorkomt dat je zonder energie komt te zitten. "Je moet bewust omgaan met energie. Ik ben een voorstander van hybride werken, dus ik werk niet meer fulltime bij mijn opdrachtgevers op hun locatie. Ik doe veel online en dat bespaart me een hoop reistijd en in die tijd kun je weer andere dingen doen. Wandelen bijvoorbeeld. Van een coach kreeg ik het advies dat ik meer de natuur in moest. Dat heeft een mens nodig, maar dat deed ik veel te weinig. Daarom ga ik tegenwoordig elke dag drie kwartier tot een uur naar buiten. Als ik tijdens een werkdag merk dat mijn energielevel te laag is, dan ga ik naar buiten. Zelfs als ik een afspraak heb kan ik deze buiten voortzetten. Het kan een beetje gek overkomen wanneer je een afspraak tijdens een wandeling doet, maar veel mensen reageren hier positief op. Want zo vaak komt dat niet voor. Zolang je maar uitlegt waarom je het doet."

Werktijden

Zelf vind ik werktijden een ding waar je grip op moet blijven houden, want als ondernemer sta je altijd aan en moet je uitkijken dat je niet altijd aan het werk bent. Ik loop er regelmatig tegenaan dat ik teveel uren verkoop dan dat ik kwijt kan in een normale werkweek, waardoor ik regelmatig 's avonds foto's zit te bewerken. Deadlines haal ik, maar de manier waarop verschilt wel eens. Hoe doe jij dit? "Wat betreft werktijden stel ik duidelijke grenzen. Zo werk ik alleen overdag, dus niet meer in de avonden. Die zijn om bij te komen van een werkdag, met bijvoorbeeld een serie op de bank. Tegenwoordig wordt door de maatschappij verwacht dat je hard werkt, liefst 24 uur per dag, 7 dagen per week. Er wordt dan ook verwacht dat je dan bereikbaar bent. Het is belangrijk om je eigen grenzen op dat gebied te bewaken, want zelfs een ondernemer heeft rust nodig. Op vrijdag deel ik mijn dag altijd wat rustiger in. Ik start die dag met sporten en ik stop eerder met werken om mijn kinderen op te halen en wat leuks met ze te gaan doen. Op die manier start je weekend met iets leuks op vrijdag".

Geen grappige Eddy meer

Als het gaat om naar je lichaam luisteren heeft Goos nog een goede tip: "Ik ben al een tijdje gestopt met drinken. Als je jong bent ga je met vrienden de kroeg in en wordt van je verwacht dat je alcohol drinkt. Ook als er iets te vieren moet worden, wordt dit vaak gecombineerd met alcohol. Denk aan een speciale gebeurtenis, maar ook het weekend wordt vaak met alcohol ingewijd. Op een gegeven moment betrapte ik me dat ik ook doordeweeks wel eens een drankje nam en daardoor niet altijd even fit opstond. Tot het moment dat ik stopte met alcohol kon ik genieten van vodka, wijn of een speciaalbiertje. Sinds ik kinderen heb merk ik alleen dat de combinatie tussen alcohol met kinderen niet altijd goed is. Ik zou het verschrikkelijk vinden als ik met drank op midden in de nacht het bed van mijn zoontje zou moeten verschonen en dan heb ik het nog niet eens gehad over een kater, die niet zo goed samen gaat met springende, spelende kinderen. Daarnaast word je door het vaderschap bewust van je eigen sterfelijkheid. Ik heb dus besloten dat ik mijn best ga doen om zo lang mogelijk bij mijn kinderen en Hanneke te mogen zijn. Je moet hard werken om gezond te blijven (meer bewegen, gezonde voeding en focussen op de juiste dingen) en alcohol werkt daar niet aan mee. Ik merk overigens wel dat je wordt aangekeken als je zegt dat je niet drinkt. Ik kan me een scene van Friends herinneren waarbij de huisgenoot van Chandler, Eddie (die vaak dronken is en daardoor Funny Eddie wordt genoemd) ineens stopt met drinken. Vanaf dat moment heet hij Not so funny Eddie. Zo heb ik me ook gevoeld. Als je met vrienden naar de kroeg gaat, kun je het wel volhouden om dan niet te drinken, maar als de rest wel drinkt wordt ergens op de avond wel de opmerking gemaakt: 'kom op Goos, doe even niet zo nuchter'. Dan ben ik wel degene die de volgende ochtend fris en fruitig opstaat, omdat ik de avond mee heb gedronken, maar dan alcoholvrij. Daar kan ik dan weer van genieten, want de alcoholvrije bieren zijn tegenwoordig beter dan dat ze vroeger waren. Afgelopen jaar heb ik tijdens een mannenweekend 's ochtends vrolijk ontbijt staan maken voor mijn brakke vrienden". Ik kan me voorstellen dat je na zo'n nuchter weekend meer energie over hebt en niet op maandag tijdens je werk bij hoeft te komen van je weekend.

Hoe ga je om met sociale media?

Zelf heb ik een haat-liefde verhouding met sociale media. Ik vind zelfs dat we allemaal verslaafd worden gemaakt. De hele dag gaan er alarmbelletjes in je hoofd af: zou ik iets missen? Even mijn feed checken. Voor je het weet ben je op een dag 5 uur verder die je bent verloren aan social media. Ik zie alleen wel de voordelen om het zakelijk te gebruiken, maar stiekem ben je dan bezig met de 'verslaving' van een ander. Ik ben erg benieuwd naar hoe andere ondernemers hiermee omgaan. Hoe doe jij dit? "Social media is iets waar je jezelf mee kunt verliezen. Je wordt online gek gemaakt door mensen die beweren dat het niet mag ontbreken in je leven: je moet dagelijks posten, want anders zou het geen zin hebben. Dat is iets waar ik niet aan mee doe. Ik post 1 tot 2 keer per week iets op LinkedIn, dat vind ik wel genoeg. Het geeft rust wanneer je niet meegaat met wat mensen zeggen, maar kijkt naar wat bij jou past. Op Instagram ben ik trouwens niet zo actief. Het nadeel van sociale media vind ik dat er een algoritme achter zit en dat een ander bepaalt wat jij te zien krijgt. Aan de andere kant, grappig vind ik het wel: waar ik op Instagram eerst vooral sportidioten (van die anabolengasten) voorbij zag komen, gaat het nu meer over gezondheid, mindfulness en vaderschap."
"Wat ik wel leuk vind om te gebruiken is Reddit. Je komt daar nieuws en achtergrondinformatie tegen die je niet altijd op Nederlandse nieuwssites tegenkomt. Ik vind dat interessant om te lezen. Eigenlijk wel slecht, want ik lees het zelfs voordat ik ga slapen in bed. Dat komt je nachtrust niet altijd ten goede. Het liefst zou ik geen wifi in de slaapkamer hebben, maar dat is misschien nog eens een uitdaging die ik aan moet gaan".

Belangrijkste les van de laatste tijd

Aan het einde van het gesprek met Goos kwam hij zelf nog met een goede opmerking: zijn belangrijkste les van afgelopen jaren. Dat leek me een goede vraag om vanaf nu elk artikel mee af te sluiten. Met goedkeuring van Goos mag ik deze vraag van hem 'lenen'. "Wat ik de laatste jaren heb geleerd is dat je moet focussen op de juiste dingen. Als ondernemer (en als mens) is het makkelijk om afgeleid te worden door zaken waarvan je denkt dat je ze nodig hebt. De waarheid is dat als je daarin meegaat, je veel tijd en energie kwijt bent en dat je die tijd en energie niet kunt steken in waar het echt om gaat. Dat is voor iedereen anders, maar voor mij is dat mijn familie, gezond blijven en wat over hebben voor anderen".

PS. Goos, bedankt voor je aantekeningenboekje! Stom, ik had die van mij in de auto laten liggen, dus ik kreeg een mooi aantekeningenboek van hem. Die moet natuurlijk ook even op de foto!


Vorig artikelVolgend artikel

Contact

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801