Een fotograaf in Coronatijd

Afgelopen week zijn de maatregelen tegen het Coronavirus aangescherpt en het ziet er naar uit dat we nog lang niet van het virus af zijn. Wat betekent dit voor mij als fotograaf en de foto’s die ik maak?

Maatregelen

Inmiddels zijn we al gewend aan de maatregelen die door de regering zijn getroffen om te zorgen dat het virus niet nóg meer slachtoffers gaat eisen. Wat je ook vindt van de maatregelen, we zullen het ermee moeten doen. Ze zijn er nou eenmaal. Ik houd me dus aan de 1,5 meter afstand, bied de mogelijkheid om kennismakingsgesprekken online te voeren en desinfecteer netjes mijn handen. Er zit standaard desinfecterende handgel in mijn fototas, die voor en na elk fotobezoek er even uit mag komen.

Wat betekent dit voor de foto’s?

Toen de eerste maatregelen net waren afgekondigd vond ik het lastig om eraan te wennen. Ik betrapte mezelf bij mijn eerstvolgende fotoklus dat ik iemand per ongeluk toch een hand gaf en liep er tegenaan dat ik bij mijn eerste groepsfoto vroeg of mensen iets dichterbij elkaar wilden gaan staan. Als fotograaf wil je namelijk voorkomen dat er in foto’s teveel ‘lege ruimte’ ontstaat tussen personen: het moet één geheel worden. In deze tijd komen we helaas niet onder de lege ruimte uit. Dat was best wel even wennen…

Foto’s wel of niet vervangen?

Ik merk op dit moment dat ik regelmatig foto’s moet maken waarbij de eis is dat duidelijk zichtbaar is dat er voldoende afstand tussen de personen wordt gehouden. Er zijn (vooral grotere) bedrijven die de regel hebben dat de foto’s die in het ‘oude normaal’ gemaakt zijn, vervangen moeten worden omdat het gebruik van de oude foto’s not done is. Een afweging die jij zelf voor jouw bedrijf moet maken is of je de nadruk wilt leggen op de 1,5 meter. Hoe belangrijk is dit voor jou? De fotograaf kan dit namelijk accentueren of camoufleren. Dit doe ik door een ander standpunt in te nemen of door een ander objectief te gebruiken.

Wél of geen tele?

Om dit verschil duidelijk uit te leggen gebruik ik twee uitersten: een groothoeklens en een telelens. Bij het fotograferen met een groothoeklens wordt alles wat vooraan staat groter en alles wat achteraan staat kleiner. Wanneer het onderwerp ver weg is, is dit effect niet goed te zien, maar wél wanneer de eerste persoon 1,5 meter van jou af staat. Met een groothoeklens worden de afstanden beter zichtbaar.

Met een telelens komt iedereen dichterbij elkaar. Klinkt dat niet gezellig in een tijd waarbij je afstand moet houden? Een voorbeeld: heb je wel eens een voetbalwedstrijd gezien waarbij het lijkt alsof de voetballers heel dicht bij elkaar staan? Het kan soms zijn dat dit niet zo is, maar dat ze tientallen meters achter elkaar lopen. Deze beelden zijn geschoten met een lange brandpuntafstand (met een telelens). Een telelens kan er dus voor zorgen dat foto’s iets gezelliger ogen, ondanks dat je wel netjes 1,5 meter van elkaar af staat.

Groepsfoto tijdens en na Covid-tijd?

Ik kan me voorstellen dat angst voor het Coronavirus jou ervan weerhoudt om een fotograaf uit te nodigen. Toch is het wel gewoon mogelijk om foto’s te laten maken. Ik help je ook in deze tijd aan goede bedrijfsfoto’s die voldoen aan de eisen die gesteld worden. Wil jij jouw bedrijf dus laten fotograferen? Neem dan contact op met me via onderstaand formulier.


Heb je deze artikelen al eens gelezen?

Hoe zou jij een fotograaf zoeken?

Wat ik op vakantie van mijn zoontje leer over ondernemen

Waar kan ik jou mee helpen?

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801