Een beeldbank in 6 stappen

Als je onderneemt, is het belangrijk dat je beschikt over genoeg beeldmateriaal van jouw bedrijf. Als je dit beeldmateriaal eenmaal hebt, moet je deze natuurlijk goed bewaren in een beeldbank. Ik leg je in dit artikel uit hoe je deze opbouwt.

Werken aan de beeldbank voor jouw bedrijf

In mijn post Maak jouw website onweerstaanbaar met goede fotografie schreef ik al waarom je originele, persoonlijke foto's moet gebruiken voor jouw bedrijf. Je kunt wel stockfoto's gebruiken, maar deze voegen niet echt iets toe aan de branding van jouw bedrijf. Ze 'passen' nooit 100% bij jou, omdat ze niet voor jou zijn gemaakt. Als je de stap wilt zetten naar een uitstraling die past bij jouw bedrijf, zal je hier zelf mee aan de gang moeten gaan. Je zult een beeldbank moeten opbouwen. Waar je rekening mee moet houden bij het opbouwen? Hieronder geef ik je 6 tips!

Stap 1: Denk na over welke foto's je nodig hebt

Het zou zonde zijn als je foto's hebt gemaakt die je vervolgens niet gaat gebruiken. Daarom is het handig om vooraf na te denken op welke foto's je zit te wachten. Hoe ik dit doe? Ik maak gebruik van een fotografie checklist. Hierop staan de onderwerpen die we gaan fotograferen: een soort draaiboek voor fotografie. Hoe ik deze maak, of nog beter: hoe jij deze kunt maken?  Lees dan dit blog eens: Zo maak je een fotografie checklist.

Stap 2: Kies een fotograaf

Als je duidelijk hebt wat voor foto's je nodig hebt, wordt het tijd om iemand te zoeken die de foto's voor je kan maken. Ken je het gezegde 'er zijn meer vrouwen (of mannen) dan kerken in Nederland'? Deze is ook van toepassing op fotografen. Ik heb het zelfs even gecheckt: er zijn 11.000 fotografen geregistreerd in Nederland en 7.000 kerken. Hoe kies je nou uit die 11.000 fotografen de juiste fotograaf? Dat hangt af van wat jij belangrijk vindt. Je kunt ze onderscheiden door te kijken naar het specialisme, de stijl van de foto's en de werkwijze van de fotograaf. Ook zal je moeten betalen voor de dienst van de fotograaf, dus de prijs kan ook een ding zijn. Er zijn grote verschillen tussen de tarieven van fotografen. De gemiddelde tarieven beginnen bij €50,- en kunnen oplopen tot €150,- per uur. Waar je op zou moeten letten bij het kiezen van een fotograaf, is wat je met de foto's mag doen. Sommige fotografen laten je extra betalen per publicatie, anderen laten je alleen per uur betalen (dus inclusief de rechten).

Stap 3: Shoot!

Je hebt een match met een fotograaf, top! Dan wordt het tijd om de foto's te gaan maken (wat wil je anders met een fotograaf?). Zorg dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Ik bedoel hiermee dat je er goed uit ziet (Kappertje? Nette kleren?), maar ook dat je de fotoshoot organiseert. Waar ga je fotograferen? Is deze ruimte klaar om te fotograferen? Als er meer mensen op de foto moeten, dan zorg je dat zij goed geïnformeerd zijn en er net zo goed uit zien zoals dat jij doet. Wil je meer tips over hoe je een fotoshoot kunt voorbereiden? Lees dan dit blog eens!

Stap 4: Sla de foto's op

Als jouw fotograaf de foto's heeft aangeleverd, moet je er iets mee doen. Als ik jouw match ben (als fotograaf), krijg je de foto's via een link aangeleverd. Na het downloaden moet je de foto's goed opslaan. Mag ik je een tip geven? Doe dit in een map waarin ál je foto's (bijvoorbeeld met de naam 'Beeldbank') staan. Je kunt ze dan snel terugvinden wanneer je ze nodig hebt. Je kunt ze vervolgens indelen in verschillende mappen zoals 'portretten', 'kantoor' en 'product'. Ik ga je nóg een tip geven: sla de foto's (ook) in de cloud op. Je kunt er dan altijd bij (op elk apparaat) en wanneer jouw computer of bedrijfsnetwerk onderuit gaat, kun je gewoon je foto's opnieuw downloaden. Ook kun je de foto's dan makkelijk delen met anderen, zoals een uitgever die voor bij jouw interview op zoek is naar beeldmateriaal van jou of jouw bedrijf.

Stap 5: Gebruik de foto's

Ok, dus je foto's zijn gemaakt en je hebt ze goed opgeslagen in jouw beeldbank. Dan is het natuurlijk ook de bedoeling dat je de foto's gaat gebruiken. Ze zijn er namelijk niet om stof te vangen. Gebruik ze op je website, sociale media of prints. Veel plezier met de foto's!

Stap 6: Repeat!

Je hebt de foto's inmiddels alweer een tijdje in gebruik. Dan is het natuurlijk nog niet klaar. Foto's verouderen en je zult vast situaties tegenkomen waarin je foto's wilt gebruiken die je niet hebt. Het beste wat je dan kunt doen is een lijstje maken (bijvoorbeeld opgeslagen in jouw beeldbank of de cloud), zodat je bij een volgende shoot jouw verlanglijstje erbij kunt pakken en de foto's in no-time kunt schieten. Goed idee? Ik vind van wel!

Laten we starten!

Wil je starten met de beeldbank voor jouw bedrijf? Ik help je graag! Wil je dat ik meedenk over welke foto's je precies nodig hebt, of weet je al precies welke foto's je wilt? Neem hieronder contact met me op, dan plannen we een kennismaking.


Contact

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801