De eerste week van 2022 zit erop!

Ik knipperde even met mijn ogen en toen was het januari 2022! Vind jij dat de tijd ook zo snel gaat? Volgens mij is dat een teken dat het goed gaat: time flies when you’re having fun! Kijk je even met me terug naar afgelopen jaar? Ook wil ik graag mijn plannen voor 2022 met je delen, want ik denk dat het een mooi jaar gaat worden.

De traditie

Het lijkt wel een traditie te worden, dat terugblikken. Eind 2020 schreef ik ook al een artikel over wat dat jaar me gebracht had en eigenlijk vind ik deze tijd van het jaar een goed moment om successen te bekijken (en te vieren!). Als ik terugkijk naar wat ik voor doelen had voor afgelopen jaar, dan denk ik dat ik lekker bezig ben geweest. Mijn grootste doel was om de hoeveelheid werk dat ik heb in balans te houden. Een valkuil van veel ondernemers (ook die van mij), is dat ik soms teveel werk aanneem. Als klant merk je daar niets van, want het extra werk vindt in een drukke periode vaak ’s avonds achter mijn pc plaats. Omdat deadlines gewoon gehaald moeten worden, zit ik dan ’s avonds foto’s te bewerken. Afgelopen jaar heb ik wel wat perioden ’s avonds moeten werken, maar over het algemeen is dit incidenteel. Als het structureel zou zijn, zou dat betekenen dat je uit balans raakt, omdat je dan minder slaap hebt en minder tijd hebt om te ontspannen. Wanneer je zakelijk in balans bent en regelmatig vrij bent, betekent dit ook dat je energie overhoudt. Tijd en energie die ik goed kon besteden aan mijn gezin. Daar ben ik erg blij mee, want wat doe ik dat graag!

Oei, ik groei

Ik kijk dus erg positief terug naar vorig jaar. Zoals je misschien wel weet ben ik in 2020 weer begonnen met ondernemen. Nu was 2020 natuurlijk een jaar waarin bedrijven waarschijnlijk niet zaten te wachten op een bezoek van een fotograaf, wat de herstart van mijn bedrijf wat lastiger maakte. Daarom ben ik extra dankbaar dat ik in 2021 een hoop opdrachtgevers (opnieuw) heb mogen verwelkomen en dat ik mijn dagen (binnen de twee jaar dat ik weer onderneem, trots!) weer kan vullen zoals ik dat deed voor mijn stop, maar dan beter! Met werk voor opdrachtgevers die zich sporadisch melden, maar ook opdrachtgevers die voor een constante stroom aan opdrachten zorgen. Opdrachtgevers die regelmatig (wekelijks, tweewekelijks of maandelijks) foto’s nodig hebben, daar ben ik dankbaar voor. Ze zorgen voor groei, maar ook voor rust in de tent. Ik word ook blij van de contactpersonen met wie ik contact heb bij mijn opdrachtgevers, de samenwerkingen verlopen erg fijn. Ik was laatst aan het sparren met Martijn van de Polder en een inzicht dat ik van hem kreeg: ik kan mijn ideale klant niet indelen in bijvoorbeeld een branche, maar in een type mens. Ik wil samenwerken met mensen waar ik energie van krijg. Hoe ik deze type persoon kan beschrijven: ontspannen, vriendelijk en is niet constant aan het rennen om deadlines te halen, want hij of zij snapt dat een goede foto tijd kost. Die tijd moet je ervoor uittrekken. Een foto is namelijk nét een goede wijn: hij wordt beter als je er de tijd voor neemt (credits gaan naar Martijn voor deze spreuk).

Wat gaat er in 2022 gebeuren?

Wanneer je een goed jaar hebt gehad, moet je dit succesje ook gaan vieren. Daarom had ik mezelf in december een bedrijfsuitje gegund. Op het moment dat ik de basis voor dit blog schreef zat ik in mijn eentje in een Wikkelhouse in Apeldoorn. Ik had daar een soort hutje-op-de-hei-sessie (in het bos) met al mijn collega’s. Het was eigenlijk een soort van werkvakantie, want ik was bezig met plannen maken voor komend jaar. Dit jaar wil ik verder groeien en de lijn van afgelopen jaar doorzetten. Als je wilt groeien, zal je nieuwe dingen moeten verzinnen om nieuwe klanten te werven. Als je daar niet even goed de tijd voor neemt word je opgeslokt door de dagelijkse werkzaamheden en gaat er niets van de grond komen. Dat zou jammer zijn, ook omdat ik het bedenken van nieuwe dingen juist zo leuk vind aan ondernemen. Ik moet zeggen dat ik wat leuke plannen heb bedacht, dus ik heb zin in dit jaar. Ik ga me dit jaar richten op drie pijlers: zakelijke groei, mijn persoonlijke balans en een groter doel.

Zakelijke groei

Komend jaar wil ik dus verder groeien. Om je een beeld te geven welke kant ik op wil groeien kan ik natuurlijk cijfers gaan noemen, maar dat gaat jullie niet zoveel aan. Ik zou het meer willen houden bij waar ik me op ga focussen komend jaar: werk. Vooral mensen die aan het werk zijn (ik kan er uren naar kijken, flauw). Mijn kracht ligt in het vertellen van een verhaal en vind het altijd interessant om te zien hoe de producten van een ander tot stand komen. Ik wil dus nóg meer verhalen vertellen over het werk van een ander. Afgelopen jaar ben ik op veel verschillende plekken geweest waar je normaal niet zo snel zou komen en dat smaakt naar meer. Daarom ben ik komend jaar op zoek naar bedrijven die hun werkvloer willen laten vastleggen of aan de slag gaan met hun employer branding, met bijvoorbeeld een ‘Werken bij’ pagina. Foto’s die de werkzaamheden (en de medewerkers die dat werk uitvoeren) laten zien, zijn op zo’n pagina namelijk onmisbaar. Later zal ik je hier meer over vertellen.

Persoonlijke balans

Achter elk bedrijf schuilt een ondernemer. In mijn bedrijf ben ik dat natuurlijk. Vroeger, toen ik in 2011 begon met mijn bedrijf, wilde ik bereiken dat ik een grote fotostudio zou hebben en mensen in dienst aan wie ik werk zou kunnen uitbesteden. Nu, 11 jaar later, heb ik die droom al een tijdje laten varen. Ik wil niet verantwoordelijk zijn voor het loon van iemand anders en daarbij ga ik lekker als zelfstandig fotograaf. Je hoeft je aan niemand (behalve je opdrachtgevers) te verantwoorden en je bent flexibel. Als je eens een rustige dag hebt, kan je ook eens lekker in het zonnetje zitten. Het mes snijdt alleen wel aan twee kanten, want als je altijd in je eentje blijft werken zal je er ook voor moeten zorgen dat het werk af komt. Het klinkt misschien een beetje soft, maar om te zorgen dat ik zakelijk het beste uit de verf kom, zal ik ook goed voor mezelf als persoon moeten zorgen: ik moet in balans blijven. In de jaren dat ik onderneem heb ik regelmatig gemerkt dat wanneer ik teveel hooi op mijn vork neem, ik weinig energie heb en dat mijn creativiteit achteruitgaat. Iets wat je als creatieveling natuurlijk niet kunt gebruiken. Ik moet dus gaan zorgen voor mijn creativiteit en dat ga ik doen alsof het een kind is: af en toe moet het gevoed worden, het moet rusten en moet gekoesterd worden.

Trouwens, over kinderen gesproken… Ik heb een nieuwtje: eind juni word ik voor de tweede keer vader! Iets waar ik heel erg blij mee ben, maar waar ik me ook op moet voorbereiden. Als freelance fotograaf krijg je bijvoorbeeld niet de wettelijke 5 weken verlof. Die ‘vrije tijd’ moet je zelf ergens vandaan toveren. Komt wel goed!

Iets dat me ook gaat helpen om persoonlijk in balans te blijven, is dat ik de apps van sociale media van mijn telefoon af heb gegooid. Ik ga mijn socials vanaf nu alleen nog checken wanneer ik achter een pc zit. Er is een beetje een haat/liefde verhouding ontstaan met sociale media: het vraagt teveel tijd van me en mede door alle online discussies over het welbekende virus slurpt het energie. Het liefst zou ik mijn accounts opzeggen, maar het zijn ook een platformen om mooie dingen mee te doen. Als ik dus niet direct reageer: het ligt niet aan jou, maar aan mij. Wil je toch snel antwoord? De mailer en beller is sneller!

Groter doel

Als we het dan over toveren hebben, zie ik een bruggetje naar mijn volgende pijler. Wat zou jij doen als je zou kunnen toveren? Wat zou je veranderen dat groter is dan jijzelf? Ik zou het hele klimaatprobleem willen oplossen. Niet dat ik er letterlijk van wakker lig ’s nachts, maar ik maak me er wel zorgen over en ik denk dat we dat allemaal moeten doen. Natuurlijk kan ik het niet in één keer oplossen, maar ik kan wel kleine stapjes maken. Ik eet al een tijdje minder vlees en ik moet eerlijk bekennen dat me dit goed bevalt. Ik vind het gewoon niet elke dag nodig. Komend jaar wil ik aan de slag met het opwekken van eigen energie en zou ik heel graag meer voor duurzame bedrijven of organisaties gaan fotograferen om met mijn foto’s te laten zien hoe je duurzamer met de wereld kunt omgaan.

Er is nog iets waar ik me voor wil inzetten. Afgelopen jaren heb ik een aardige persoonlijke groei doorgemaakt, waar ik trots op ben. Ik ben aan het werk geweest met persoonlijke issues waar ik lang mee rond heb gelopen: vooral op het gebied van onzekerheid en hoge eisen aan mezelf stellen. Groeien op dat gebied is iets wat ik iedereen gun die met dezelfde problemen rondloopt. En dat zijn er veel. Kijk maar eens rond op socials: je wordt doodgegooid door perfectie en succes, wat in mijn ogen vaak een wassen neus is. Want als je altijd op zoek bent naar succes: kan je dat dan ooit bereiken? Of blijf je dan altijd op zoek en kun je dan ooit eens achterover leunen? Niemand is perfect en iedereen heeft zijn eigen problemen. Komend jaar wil ik niet alleen artikelen schrijven over fotografie, maar ook over persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers die last hebben van onzekerheid en perfectionisme. Kennis is er niet voor om alleen maar te delen, maar ook om te vermenigvuldigen. Mijn doel: minstens één iemand iets verder helpen. Dat moet wel lukken toch?

Zullen we er een mooi jaar van maken?

Als ik het zo terug lees, zijn het aardig wat dingen die moeten gaan gebeuren. Gelukkig hebben we nog even de tijd en heb ik zojuist mijn goede voornemens gedeeld met je. Dit betekent extra druk om ze waar te maken. Zullen we er samen een mooi 2022 van maken?


Heb je deze artikelen al eens gelezen?

Hoe verspreid je de foto’s van jouw evenement?

Wat heb ik afgelopen 10 jaar gedaan met mijn bedrijf?

Waar kan ik jou mee helpen?

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801