Ben jij mooi genoeg om op de foto te gaan?

Als je net als ik veel verschillende mensen voor je lens krijgt, zie je waar veel mensen mee worstelen: met zichzelf. Dan bedoel ik niet gelijk dat mensen met zichzelf in de knoop zitten, maar dat ze onzeker zijn over hun uiterlijk.

Onzeker zijn over je uiterlijk is heel normaal

Je verwacht het misschien niet, maar zelfs ik ben ook wel eens onzeker over mezelf en ik denk dat mensen liegen als ze zeggen dat ze nooit onzeker zijn. Dat is een hele troost, toch? Iedereen weet wel iets dat ze anders aan zichzelf zouden willen zien. Wat je eraan kunt doen? Jezelf laten opereren, of accepteren dat je er nou eenmaal zo uit ziet. Persoonlijk kies ik liever voor de laatste optie, want ik denk dat deze gedachte een stuk gezonder is, maar ook nog eens goedkoper.

Wat nou als je op de foto moet?

Onzekerheid en op de foto moeten kan voor een flinke drempel zorgen. Als de fotograaf de foto heeft gemaakt is het moment gevangen en hoe je er op dat moment uitziet is vastgelegd. Het kan zijn dat wat je op dat moment ziet, je niet bevalt. Het is dan belangrijk dat je eerlijk bent tegen de fotograaf. Je kunt namelijk akkoord gaan met de foto, maar de kans is dan groot dat je de foto niet gaat gebruiken. Zeg dus eerlijk wat je niet bevalt, want de fotograaf moet dan zijn trukendoos opentrekken om jou zó op de foto te krijgen waar jij blij van wordt. Het is dan niet meer jouw probleem, want het is het vak van de fotograaf om jou op de foto te zetten zoals je bent.

Een goede foto verdient aandacht, tijd en liefde

Wanneer een portretfoto wat langer duurt dan 'even klikken', hoor ik regelmatig de opmerking van de geportretteerde tegen een collega: bij jou duurde het niet zo lang. Dan maak ik altijd een opmerking dat het nog veel erger kan. Daar zit een kern van waarheid in. Je bent vaak langer bezig met een portretfoto dan dat je met twee klikken klaar bent. Het is maar met wie je jezelf vergelijkt. Het zijn de uitzonderingen die met één klik klaar zijn. Zeg nou zelf: is het erg dat een foto maken langer duurt, of is het belangrijker dat de foto goed is? Persoonlijk heb ik liever een foto die goed is dan een foto die tussen neus en lippen gemaakt is.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Wist je trouwens hoe het kan dat je er op de foto anders uitziet dan je van jezelf gewend bent? Als jij jezelf ziet, dan zie je jezelf in spiegelbeeld: in een spiegel of in de reflectie van een raam. Op een foto is dat niet het geval en dus zal je een persoon zien die je niet vaak zo ziet. Een tip om van die vervelende onzekerheid af te komen: ga vaker op de foto, dan zie je jezelf wat vaker door de ogen van een ander. Fotograaf Duncan David legt in onderstaand filmpje uit hoe het komt dat je een vreemd gevoel krijgt wanneer je jezelf terugziet op een foto:

Sla het plat

Vroeger, voordat ik in 2011 mijn bedrijf begon, vond ik het ook wel eens lastig om op de foto te gaan. Wat me toen heeft geholpen om daarvan af te komen, is het 'plat slaan van de situatie'. Wat gebeurt er nou eigenlijk echt? Er wordt een foto gemaakt van hoe je er op dat moment uitziet. Hoe jij op de foto staat, dat is zoals anderen jou zien. Dat is toch prima? Waarom zou je jezelf mooier willen laten fotograferen dan je daadwerkelijk bent?

Je bent mooi zoals je bent

Het laatste dat ik in deze blog wil zeggen tegen jou, is namelijk dat je mooi bent zoals je bent. Het antwoord op de vraag in de titel van dit artikel is dus: natuurlijk ben jij mooi genoeg voor de foto. Maak je geen zorgen over hoe anderen jou zien. Je zult zien dat wanneer je dat in je achterhoofd houdt, je een stuk relaxter op de foto wordt gezet!


Neem contact met mij op

ADRES:

Fabianboot.nl

Bernhardstraat 40

3862 CL Nijkerk

OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -17.00 uur

TELEFOON:

06-23154801