Modellen gebruiken bij de fotografie van jouw bedrijf

Misschien ken je het wel: je wilt foto’s van jezelf aan het werk maar hebt daar een ander persoon voor nodig omdat je een dienst verkoopt. Dan heb je iemand nodig die als klant of gesprekspartner wil fungeren. Wat moet je doen als deze persoon niet herkenbaar in beeld wil of in beeld mág?

Respecteer het portretrecht

Als iemand niet herkenbaar in beeld wil, moet je dit respecteren. Dankzij het portretrecht heeft iemand het recht om te bepalen of hij of zij wel op de foto komt of niet. Wellicht wil iemand niet omdat hij of zij een eigen bedrijf heeft of een publieke rol heeft. Sommige mensen staan gewoon niet te springen om met hun gezicht op jouw website te komen. Een andere mogelijkheid is dat de persoon niet zomaar in beeld mág, omdat hij of zij niet kan inschatten wat de gevolgen kunnen zijn (bijvoorbeeld kleine kinderen). Overleg dan altijd met de ouder of verzorger, voordat je hieraan begint. Maak hier duidelijke afspraken over, zet de afspraken op papier en laat ze de afspraken ondertekenen. Hierdoor heb je toestemming om de foto’s te gebruiken. Mocht het zo zijn dat de foto’s erg nadelig uitpakken voor de geportretteerde, dan vind ik persoonlijk dat het bespreekbaar moet zijn om de foto’s niet te gebruiken (ook al hebben ze de afspraken ondertekend). Je zou het zelf toch ook niet leuk vinden als je voor gek loopt?

Alternatief

Een alternatief is om de gesprekspartner onherkenbaar in beeld te zetten. Als je een foto laat maken van jou, over de schouder van de geportreteerde, zal niemand de persoon in kwestie herkennen: probleem opgelost! Als jouw werk te maken heeft met het menselijk lichaam (bijvoorbeeld in de zorg), kun je er voor kiezen om een deel van het lichaam te laten zien. Zo is iemand ook niet te herkennen, maar kun je wel laten zien wat jij doet.

Wil je trouwens weten waarom ik enthousiast ben over het gebruik van modellen bij de fotografie van een bedrijf? Lees dan dit blogbericht: Een sfeervoller beeld door modellen.

Geef een reactie