Hoe maak je een foto spannender?

Mensen die mij kennen weten dat ik niet echt een natuurfotograaf ben. Ik gun mezelf de tijd niet om even lekker het bos in te gaan, terwijl ik er wel kan van genieten als ik er rondloop. Er zijn fotografen (zoals mijn stiefvader, Ernst Dirksen) die bijvoorbeeld 2 weken elke dag het bos in gaan tot ze die ene foto van een vogeltje hebben. Ik heb daar het geduld niet voor. Toch ben ik even het bos ingedoken om wat foto’s te maken voor dit artikel. In dit artikel wil ik je een paar tips geven om spannende foto’s te maken van simpele onderwerpen zoals een paar bomen. De bomen in onderstaande foto zijn de modellen.

Kom dichterbij

Zoals fotograaf Robert Capa ooit zei: “If your photographs aren’t good enough, you’re not close enough“. Als je foto saai oogt, moet je misschien dichterbij komen. Door minder te laten zien (er is minder van de boom te zien), maak je een foto die meer fijner is om naar te kijken.

IMG_9414

Kijk naar boven

Het zou zonde zijn als je alleen zou fotograferen wat op ooghoogte te zien is. Kijk bijvoorbeeld eens naar boven. Dan komen ineens de felgroene blaadjes op de foto en de foto lijkt gelijk een stuk frisser.

IMG_9436

Kijk naar beneden

Een logisch gevolg nadat we naar boven hebben gekeken: kijk eens naar beneden, in dit geval naar de voet van de boom.

IMG_9435

Door de knietjes

Een grote fout die sommige fotografen maken is dat ze alleen blijven staan en van die hoogte fotograferen. Terwijl, als je net zoals bij onderstaande foto door je knieƫn gaat, je ook gelijk meer van de bovenkant van de boom in beeld kunt vangen. Leg de camera ook eens helemaal op de grond. De gemiddelde mens ziet dit perspectief normaal nooit (tenzij ze vaak op de grond liggen), waardoor de foto al interessant wordt.

IMG_9439

Maak detailfoto’s

Het onderwerp (in dit geval een boom) zit vol met interessante details. Loop er eens om je onderwerp heen en kijk of je interessante details ziet.

IMG_9433

Kader

Als je een onderwerp scherp stelt, doe je dat vaak door de sluiterknop half in te drukken. Veel mensen drukken dan gelijk door, waardoor de foto gemaakt wordt. Wanneer je de camera na het scherp stellen iets beweegt komt de boom niet meer in het midden, maar iets meer aan de zijkant. Hierdoor kun jij zelf bepalen waar je publiek naar kijkt. Doordat de boom iets meer naar links op de foto staat, kijk je waarschijnlijk eerder naar het pad dat aan de rechterkant tevoorschijn komt.

IMG_9432

Vang voorbijgangers

Vaak zou je denken dat je even moet wachten als er mensen voorbij komen. Toch kan de foto een stuk spannender worden als er iemand langs komt. Een leeg bospad is maar leeg. Als er mensen voorbij fietsen gebeurt er iets in de foto.

IMG_9443

Kijk naar de lijnen

Als ik in de auto zit en langs gebouwen rijd zit ik altijd te kijken naar het lijnenspel. Mijn vriendin Sabine lacht me dan altijd uit als ik het weer eens over lijnen heb, terwijl deze lijnen een foto vaak interessant maken. Ze zijn overal te vinden! Je kunt lijnen verticaal, horizontaal en diagonaal gebruiken.

IMG_9415

Photoshop

Of anders maak je de foto spannend in Photoshop door er een monster bij te shoppen…

IMG_9444

[bol_product_links block_id=”bol_57b3b3d6d7b45_selected-products” products=”9200000006679995,9200000035105782,9200000042925690″ name=”Boeken1″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Comments

  1. Beantwoorden

    Dag Fabian, ik ben het helemaal met je eens. Fijn dat er weer eens aandacht aan hebt besteed.

Geef een reactie