De creatieve dip: hoe kom je er uit?

Als creatieveling zul je het vast wel herkennen: de creatieve dip. Dit is een periode waarin inspiratie ver te zoeken is. Zelfs creatieve professionals hebben hier wel eens last van. Vooral als je geld verdient met jouw creativiteit is het belangrijk om hier mee om te leren gaan, want de opdrachtgever geeft je een opdracht om binnen een bepaalde tijd een creatief product af te laten leveren. Je zult dus wel creatief moeten zijn. Dit kan als druk gezien worden, wat het creatieve proces soms nog meer tegen kan werken. Hoe hou je de creatieve molen draaiende, of als je al in een dip zit: hoe krijg je het weer op gang?  Stel: je bent bezig met een project en je ziet de deadline dichterbij komen. Je kijkt naar je beeldscherm en vraagt je af wat je nou eigenlijk precies aan het doen bent. Je komt niet vooruit, je ziet niet meer precies wat er moet gebeuren, je loopt voor de tiende keer naar het koffieapparaat om weer even koffie te drinken en kijkt de hele dag op de klok om te kijken wanneer je naar huis mag. Die avond zit je lekker op de bank tv te kijken en ineens heb je hét idee om verder te komen met je project.

Laat het rusten en doe wat anders

Creatieve ideeën komen dus op de meest onverwachte momenten. Op de bank, onder de douche, in bed, of wanneer je de afwas aan het doen bent. Waarom zou je dan achter je beeldscherm moeten blijven zitten, waardoor je eigenlijk alleen maar aan het forceren bent? Het is niet gek dat steeds meer creatieve bedrijven een tafelvoetbaltafel, dartbord of een gameconsole hebben staan. Als je even wegloopt van je werk (computer) en even ontspant of iets doet waar je energie van krijgt, ben je op andere momenten creatiever en productiever.

Leef gezond

Zelf ben ik van nature niet echt een sporter. Ik deed vroeger liever andere dingen dan sport. Sinds vorig jaar probeer ik regelmatig te sporten. Dit gaat op het ene moment beter dan andere momenten, als ik heel eerlijk ben. Vooral als ik in een periode veel sport en lekker in mijn flow zit, merk ik dat ik productiever en creatiever ben. Zorg dus voor genoeg beweging, een goed dag- en nachtritme en eet gezond. Van fastfood ga je je (op langere termijn) niet beter voelen.

Verban (negatieve) afleiding

Tegenwoordig is het door mobiele telefoons, emailverkeer en sociale media erg makkelijk om je te laten afleiden. Zit je nét lekker in je flow, klinkt er weer het geluid van je mailbox: of het berichtje nou belangrijk is of niet, je gaat vaak toch even kijken. Vervolgens moet je weer op gang komen. Wanneer je productief en creatief moet zijn, is het een kleine moeite om even niet bereikbaar te zijn. De mensen aan de andere kant overleven het wel.

Voel je goed

Een creatieve dip kan even duren als je er niets aan doet en dit kan erg knagen aan je emoties. Je kunt er chagrijnig, uitgeput of boos om worden. Daar zit ook een oplossing voor het probleem. Zorg dat je even goed gaat werken aan positieve emoties: doe dingen waar jij je goed van gaat voelen. Bij mij werkt het om bijvoorbeeld even lekker naar de kapper te gaan, een aflevering van een serie te kijken of even een uiltje te knappen (nee, ik ben nog niet bejaard…).

Accepteer

De laatste tip die ik je kan geven is dat je het moet accepteren dat je soms productiever bent dan andere keren. Daarnaast is het een hele troost om te weten dat je niet de enige bent die hier last van kan hebben. Accepteer het dus gewoon en maak er geen probleem van: dat scheelt al een hoop frustratie!

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij weer in de flow komt, dingen die jou energie geven. Deel je het hieronder in een reactie?

Comments

  1. Beantwoorden

    Interessant onderwerp en heel herkenbaar. Wat ik doe als ik een ingeving krijg maak ik een aantekening in een boekje. En ik ben het met je eens gaan wachten tot de creativiteit komt achter een beeldscherm dat werkt niet. Maar ook sparren met anderen levert vaak veel op. En volgens mij is dat laatste heel belangrijk… van een idee ontstaat een idee.
    Maar schrijf het wel op!

Geef een reactie