Camera mee op vakantie? Let goed op!

Daar ben ik weer! Na 3 weken Cuba ben ik weer terug in Nederland. We hebben prachtig weer gehad, een prachtig land gezien, leuke mensen (Cubanen, Finnen, Nieuw-Zeelanders) leren kennen, maar hebben niet altijd van de vakantie kunnen genieten.

Welke camera gaat mee?

Ik had het voornemen om analoog te gaan fotograferen, maar had toch mijn Canon 40D (2e camera, normaal als reserve naast mijn Canon 5D mark ll) meegenomen omdat ik toch gelijk digitale foto’s wou schieten. Het is namelijk zonde om foto’s te gaan maken en dan thuis erachter komen dat foto’s zijn mislukt omdat je de camera niet kent (mijn analoge camera ken ik niet van binnen en van buiten). Voor mijn vakantie heb ik niet heel veel tijd gehad om eens lekker kennis te maken met mijn Minolta. Om mijn 5D mee te nemen vond ik voor de vakantie toch een beetje te riskant, dus heb ik mijn 40D meegenomen. Je weet namelijk niet hoe het gaat verlopen tijdens zo’n vakantie naar het buitenland. Je hoort wel eens van die rampverhalen van mensen die hun baggage kwijtraken op vakantie of tijdens de vlucht en meestal denk je dan: dit gebeurt mij niet (zulke dingen gebeuren toch altijd bij een ander?!).

Ook mij is het overkomen

Na ons verblijf in Las Terrazas gingen we onze tassen inladen: 2 backpacks, een rugtas en mijn cameratas (inhoud: 40D met Sigma 24-70 lens, reportageflitser, ongeveer 90gb aan geheugenkaartjes en oplader). We vertrokken van onze hotelkamer met onze 4 tassen, ik had nog mijn portemonnee in mijn hand, die ik nog even snel in mijn cameratas stopte. Als ik bezig ben met een klus pas ik altijd goed op mijn cameratas. Een soort automatisme. Daar gebeurd niets mee. Mijn nachtmerrie is namelijk dat ik ga fotograferen en dat mijn tas gejat wordt.

Vervolgens zijn we naar de auto gelopen en hebben we eerst de cameratas tegen de auto gezet (die moest als laatst ingeladen worden) en de rugtas met daarin de spullen voor onderweg bij de passagiersstoel. Daarna twee zware backpacks in de achterbak. Nog even vriendelijk gedag zeggen (in ons beste Spaans) tegen de vriendelijke bewaker en even uitchecken bij de receptie. Niet vermoedend dat mijn cameratas nog naast de auto stond.

Op naar Playa Larga!

Onze volgende bestemming was Playa Larga. Dit moest een leuk plaatsje zijn, maar wij herinneren het ons als de plek waardoor onze vakantie veranderde. We kwamen er achter dat mijn cameratas ontbrak in de kofferbak. Een paar minuten later bedacht ik me dat ook mijn portemonnee in deze tas zat, inclusief creditcard, bankpassen, rijbewijs en niet geheel onbelangrijk: mijn Sligropas!

Wat voelde ik me rot op dat moment. Ik let altijd zo goed op mijn cameratas. Hoe had ik kunnen ‘verslappen’?

Aangifte doen

Als iets gestolen wordt op vakantie moet je vaak aangifte doen bij de plaatselijke politie. Wij moesten terug naar Las Terrassas, want in Playa Larga konden ze weinig met mijn verhaal, we waren namelijk twee provincies verder. Voor ons betekende dit weer bijna 4 uur in de auto zitten. Eerst naar het hotel, om nog even te zoeken. Daarna zijn we naar de politie gegaan, samen met iemand van de receptie als tolk want ons Spaans is net zoals jouw Chinees: waarschijnlijk spreek je dat niet.

Niet via internet

Als in Nederland iets gestolen wordt, komt voor het afnemen van de aangifte bijna geen agent meer aan te pas. Op Cuba is dit anders: echt een dagje uit (vooral op zondag, zoals bij ons). Er moeten namelijk 2 agenten bij aanwezig zijn en 2 advocaten! Dit was wel even schrikken, omdat in Nederland advocaten worden ingeschakeld als het ‘serious shit’ is. Het was vooral wachten op de advocaten en de tweede agent, die van ver moesten komen. Er zat in de hal nog wel een andere agent met open mond naar tekenfilms te kijken, maar die was niet bevoegd voor een aangifte (wat we helemaal niet raar vonden, gezien zijn open mond). Het uitje, inclusief het uitschrijven van onze verklaring kostte ons een halve dag. Daar zit je niet echt op te wachten als je op vakantie bent. Gelukkig hebben we het getroffen met onze tolk van het hotel, die ons (op zijn enige vrije dag die week) constant op de hoogte hield over wat er gebeurde. Hoe we hem achteraf konden bedanken? No,  it’s free. It’s an honour to help you!

Ga terug naar start

Na een paar dagen kwam de volgende uitdaging: geld. We wisten dat je op Cuba makkelijk met je creditcard geld op kon nemen, maar als je deze niet meer hebt, heb je een groot probleem. Normale bankpassen werken niet en via Western Union (dat veel gebruikt wordt in deze regio) kunnen Nederlandse familieleden geen geld overmaken. De laatste optie voor ons om aan geld te komen was om geld over te maken via de ambassade (met dank aan mijn schoonvader!). Helaas moesten we hiervoor weer helemaal terug naar Havana. Dit voelde een beetje als Monopoly: ga terug naar start (onze reis begon hier) maar ontvang geen 200 euro.

Daar kwamen we namelijk de volgende hobbel in onze vakantie tegen: na 6 uur rijden kwamen we te laat aan, want de ambassade sluit op vrijdag om 2 uur. We moesten wachten tot maandag en hadden nog 95 CUC (ongeveer 80 euro). Het zag er dus naar uit dat we dat weekend tekort zouden komen. Gelukkig heeft de vriendelijke medewerkster van de ambassade geregeld dat we in de casa particular (een soort B&B) van haar schoonmoeder konden slapen, nog geen kilometer van de ambassade af. We konden dan maandag betalen. We konden dus even vooruit en we moesten nog 3 nachten in het drukke Havana verblijven. Elk nadeel heeft z’n voordeel: we konden de vakantiefoto’s van Havana opnieuw maken. Die stonden namelijk op mijn 40D. Het blijkt maar weer eens dat de camera op je telefoon de beste camera ter wereld is.

img_2764

De moraal van dit verhaal

De reden dat ik dit (voor mij lange, sorry!) artikel heb geschreven heb, is dat ik jullie wil waarschuwen. Pas altijd op je camera op vakantie. Een ongelukje zit in een klein hoekje en het kan iedereen (overal) overkomen. Als je spullen gestolen worden kan dit je vakantie behoorlijk verpesten. Het heeft veel tijd gekost en het heeft even geduurd voordat we weer konden ontspannen. Daarnaast ben je al je mooie vakantiefoto’s kwijt. Balen dus. Gelukkig was mijn apparatuur wel goed verzekerd en kan ik vandaag (mijn eerste werkdag), besteden aan nieuwe apparatuur kopen. Zorg dus ook dat je apparatuur verzekerd is!

Comments

  1. […] online kan zetten. Mocht je alvast het vervelendste gedeelte van de reis willen lezen, dan kan dat hier op Fabians blog. Ik ben van plan jullie vooral een beeld te geven van het prachtige land dat Cuba […]

Geef een reactie